San Francisco

San Francisco on pieni suuri kaupunki. Se on erilainen amerikkalainen suurkaupunki. San Franciscossa on samalla sekä pikkukaupungin tunnelmaa että suuren maailman elämää. Keskustan nähtävyydet ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla liikennevälineillä. Kaupungissa on helppo liikkua busseilla, raitiovaunuilla ja Cable Car -linjoilla, jotka ovat samalla yksi kaupungin hauskimmista nähtävyyksistä. Liikkumista varten kannattaa hankkia paikallisliikenteen matkailijalippu, jolla saa liikkua julkisilla liikennevälineillä (myös Cable Careilla) niin paljon kuin lipun voimassaolopäivinä vain ehtii.

Nähtävyyksiä San Franciscon keskustan alueella ovat Cable Car -reitit ja erään varrella oleva Lombard Street eli elokuvien ”mutkakatu”, Chinatown, Transamerica Pyramid -pilvenpiirtäjä, Coit Tower -näköalatorni Telegraph Hillillä, Fisherman’s Wharf -satama-alue, Pier 39 -viihdekeskukseksi muutettu laiturialue sekä sen vieressä kesäisin aikaansa viettävät merileijonat. Union Squaren lähistöllä sijaitsevat San Franciscon tärkeimmät shoppailupaikat mm. paikkakunnan omien vaatemerkkien päämyymälät.

San Franciscon keskustan lähistöllä tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Golden Gate -silta ja Alcatraz -vankilasaari, jolle voi pahimman matkailusesongin aikana olla jopa viikon ”jono”. Liput vankilasaarelle kannattaa varata etukäteen esimerkiksi internetin kautta. Alcatraziin ja Bay Arean muihin kohteisiin suuntautuvat risteilyt lähtevät Fisherman’s Wharfin satama-alueelta.

Jos pitäisi valita vain yksi asia, jonka San Franciscossa näkisi ja kokisi, se olisi Cable Car -ajelu. Siinä on tunnelmaa… ja joskus myös ahdasta ja pitkä jono. Silti se kannattaa! Ajamalla kaikki kolme jäljellä olevaa Cable Car -reittiä näkee jo paljon San Franciscosta ja sen erilaisista rakennustyyleistä ja kaupungin erikoisesta pinnanmuodosta.

San Francisco on herkuttelijoiden kaupunki

San Franciscossa on tarjolla herkkuja jokaiseen makuun ja nälkään. Chinatownissa on useita hyviä kiinalaisia ravintoloita. Meren antimia pääsee maistelemaan erityisesti Fisherman’s Wharfin ja Pier 39:n alueen ravintoloissa.

San Franciscossa kannattaa maistaa myös Ghirardellin (www.ghirardelli.com) suklaata. Kyseisen suklaavalmistajan tuotteita myydään nykyisin eri puolilla Yhdysvaltoja, mutta sen kotikaupunki on San Francisco. Suklaatehtaan entisen pääkonttorin alue, Ghirardelli Square lähellä yhden Cable Car -linjan päätepysäkkiä Beachilla, on kuuluisa ravintoloistaan ja pikku putiikeistaan.

Yhdysvallat ja etenkin Kalifornia ovat pikaruokaloiden synnyinseutua. Hampurilaispikaruokaloiden parhaimmistoa – tämä on makuasia – on Jack in the Box (www.jackinthebox.com). Vaikka kyseinen ketju ei ole lähtöisin San Franciscosta, on se kuitenkin kotoisin Kaliforniasta ja jos sen tuotteita ei ole muualla maistanut, kannattaa ainakin yksi ateria käydä siellä nauttimassa.

San Franciscon Chinatown on suurin ”kiinalainen kaupunki” Kiinan ulkopuolella. Alueen kiinalaisissa ravintolassa tarjoilijat eivät välttämättä osaa englantia eikä edes ruokalistaa ole kuin kiinaksi. Silti San Franciscon kiinalaiset ravintolat ovat kokeilemisen ja maistamisen arvoisia.

San Francisco on tuttu tuotteistaan

San Franciscosta ja sen lähialueilta eli ns. Bay Arealta ja piilaaksosta on kotoisin useita tunnettuja tuotemerkkejä. 1800-luvun kultaryntäysten aikana tarvittiin hyviä työvaatteita, joita ostettiin kaupungista ennen kuin suunnistettiin Kalifornian erämaihin onnea etsimään. Levi Strauss oli tuon ajan kauppias, jonka nimisiä farkkuja vieläkin ostetaan paljon ympäri maailmaa. Muita San Franciscolaisia vaatemerkkejä ovat Dockers ja Gap.

San Franciscoon on liitetty 1960-luvulta alkaen mielikuvia kokeilunhalusta ja uudistusmielisyydestä. Kaupunki tunnetaan hippiliikkeestä, musiikista ja sallivasta suhtautumisesta vähemmistöihin. Samaan aikaan kaupungin ympäristössä syntyi uusia innovaatioita ja kehitettiin uutta liiketoimintaa. Erityisesti lähialueen korkeakoulujen tutkimustoiminnan rinnalla ja autotallien hämärissä syntyi uusia teknologiayrityksiä. Tietotekniikkayrityksistä, joista tunnetuimpia ovat Apple ja Google.

Punapuita lähellä San Franciscoa

Muir Woods national monument sijaitsee San Franciscon pohjoispuolella, reilun 20 km päässä kaupungin keskustasta. Siellä kasvaa Kalifornian kuuluisia suuria punapuita. Muir Woodsin puut eivät ole ihan yhtä suuria kuin korkealla vuoristoissa kasvavat punapuut, joita näkee huomattavasti kauempana sisämaassa sijaitsevissa Sequoian ja Yosemiten kansallispuistoissa. Silti myös Muir Woodsin puiden mittakaava on suomalaisiin metsiin tottuneelle yllätys.

Matka suorinta tietä San Franciscon keskustasta Muir Woodsiin kulkee Golden Gate -sillan yli. Samalla voi poiketa Sausaliton pienessä ja kauniissa rantakaupungissa.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”San Francisco

Kommentointi on suljettu.