Lennnot kannattaa suunnitella huolella

Pitkät lentomatkat ovat sekä fyysisesti että psyykkisesti rasittavia. Istuminen ahtaassa tilassa on haaste niin kokeneelle matkaajalle kuin ensikertalaisellekin. Mannerten välisillä lennoilla vuorokausirytmi voi mennä sekaisin, vaikka matka suuntautuisikin pohjoisesta etelään tai takaisin eli myös liikuttaessa samalla aikavyöhykkeellä.

Valitse istumapaikkasi huolella

Pitkillä lennoilla istumapaikalla lentokoneessa on suuri merkitys. Ikkunapaikan näköalaan voi kyllästyä nopeasti jos jalkatila tai istuimen muu säätäminen on rajoitettu.

Riippuen matkustusluokasta, lipputyypistä ja lentoyhtiöstä, voi istumapaikkoja varata jopa kuukausia etukäteen. Halvimmilla lipuilla istumapaikan valinta voi tapahtua vasta lähtöselvityksessä. Useilla lentoyhtiöillä on lähtöselvitys mahdollista tehdä internetin kautta (esim. 24 tai 48 h ennen lähtöä). Yleensä istuinpaikan valintaan internetin kautta tarvitaan lipusta löytyvä varaustunnus ja matkustajan sukunimi.

Istumapaikan valintaan voi käyttää internet -palveluita, joiden avulla voi yrittää valita parhaat paikat eri lentoyhtiöiden eri konetyypeistä. Hyödyllisiä apuvälineitä ovat mm. Seat Expert (http://seatexpert.com) ja Seat Guru (www.seatguru.com) -palvelut.

Hätäpoistumisteiden kohdalla on usein enemmän jalkatilaa kuin muilla paikoilla. Joskus hätäpoistumisteiden kohdalla olevat ikkunapaikat ovat kuitenkin ahtaampia sivusuunnassa kuin muut paikat. Vaikka matkatavaroita ei voi pitää hätäpoistumisteiden kohdalla edessä olevien istuinten alla, ovat ne usein suositeltavia istumapaikkoja hyvien jalkatilojen ja helpomman liikkumisen vuoksi.

Pitkillä lennoilla kannattaa välillä jaloitella. Siten saa lihaksiin liikettä ja verenkierron toimimaan paremmin. Lisäksi ajan saa kulumaan lyhyillä kävelyretkillä nopeammin kun tarkkailee muiden matkustajien ja henkilökunnan toimintaa.

Sen ajan kun lentokoneessa istuu paikoillaan, yrittäen nukkua, lukea tai harrastaen muita ajanvietteitä, kannattaa ehdottomasti pitää turvavyö kiinni. Ilmakuopat voivat nimittäin tulla yllättäen.

Lähtöselvitys ja turvatarkastukset

Viralliset lähtöselvitysajat vaihtelevat eri lentokentillä, lentoyhtiöillä ja reiteillä. Aikaan vaikuttavat myös lähtöselvityksen tekotapa, eli lähtöselvitystiskillä, automaatilla tai internetin kautta, sekä mukana kuljetettavat matkatavarat. Lisäksi huomioon on otettava ruuhka-aikojen jonot niin lähtöselvityksissä kuin turvatarkastuksissakin. Joka kerta kun lennolle on lähdössä, kannattaa selvittää viimeiset lähtöselvitysajat sekä suunnitella saapuminen lentokentälle muutenkin ajoissa.

Turvatarkastusten käytännöt ja määräykset mukana kuljetettavista tavaroista muuttuvat jatkuvasti. Joillakin vanhemmilla lentokentillä matkatavaroita joutuu itse kuljettamaan ensin yhteen ja sitten toiseen paikkaan sekä taas takaisin kirjattavaksi, tarkastettavaksi ja kuljetettavaksi jätettäväksi. Lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen menettelytavat voivat tuntua monimutkaisilta. Tarkkana kannattaa olla myös siinä, pitääkö välilaskun aikana itse käydä siirtämässä matkatavarat esimerkiksi maahantulo- ja tullitarkastusten läpi vai hoitavatko lentoyhtiöt siirrot itse ja tehdäänkö tarkastukset vasta perillä matkakohteessa.

Turvatarkastukset eri puolilla maailmaa voivat poiketa toisistaan monin tavoin. Saako lennolle viedä nesteitä, kuinka paljon ja miten pakattuna? Pitääkö käsimatkatavaroiden lisäksi läpivalaisuun laittaa myös vyöt ja kengät? Otetaanko käsimatkatavaroista mahdolliset kannettavat tietokoneet, kamerat ja muut sähkölaitteet erikseen vai ei tai vain osa niistä?

Jatkolennoilla moni matkailija ei tule ajatelleeksi sitä, että vaihtojen yhteydessä voi olla useitakin eri turvatarkastuksia. Esimerkiksi lähtökentältä ostetut tuliaisjuomat voi joutua jättämään matkan varrelle kun niitä ei saa viedä turvatarkastusten läpi. Joskus jopa samalla lentokentällä voi joutua kulkemaan parin turvatarkastuksen läpi ennen pääsyä koneeseen.

Advertisement