Matkalla tarvittavat asiakirjat

Passi on matkailijan perusdokumentti, joka on hyvä pitää aina voimassa ja matkalla mukana. Passista kannattaa ottaa kopio, jota säilyttää sekä kotona että matkatavaroiden mukana. Riippuen paikallisista olosuhteista, voi passin jättäminen hotellihuoneen tallelokeroon olla järkevää. Silloin mukana kannattaa pitää kuitenkin vähintään passin tietosivusta otettua kopiota. Joissakin maissa tosin edellytetään kuvallisen henkilöllisyystodistuksen (eli ulkomaalaisilta passin) kuljettamista aina mukana.

Virallinen, poliisin myöntämä, henkilöllisyystodistus on myös hyvä matkakumppani. Sillä voi useissa Euroopan maissa matkustaa ilman passia. Muualla se on ”varapassi” ja passia käytännöllisempi (ja turvallisempi) tapa todistaa henkilöllisyys esimerkiksi luottokorttiostojen yhteydessä.

Joihinkin maihin matkustettaessa tarvitaan etukäteen hankittu matkustuslupa, joka voi olla joko viisumi tai viranomaisten vaatima ennakkoilmoitus maahan saapumisesta. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin ei suomalaisilta edellytetä viisumia alle kolmen kuukauden matkalle, mutta lentokoneeseen pääsyyn tarvitaan Yhdysvaltojen viranomaisilta ajoissa hankittu matkustuslupa (https://esta.cbp.dhs.gov). Lisäksi Yhdysvaltoihin matkustettaessa pitää lentoyhtiölle ilmoittaa erikseen osittain samat tiedot kuin ESTA-matkustuslupaan. Ilmoitettavia tietoja ovat mm. passin numero ja matkakohde (eli ensimmäisen majoituspaikan tarkka osoite).

Rokotustodistus vaaditaan moniin tropiikin maihin matkustettaessa. Esimerkiksi useisiin Afrikan maihin matkustettaessa passin ja viisumin lisäksi tarkastetaan myös keltakuumerokotuksen (ja eräissä tapauksissa myös muiden rokotusten) voimassaolo, joka todistetaan keltaisella YK:n rokotustodistuksella.

Matkavakuutus on suositeltava henkilövahinkojen, sairastapausten sekä matkatavaravahinkojen varalta. Kaukomaille, varsinkin kehitysmaihin ja epävakaille alueille, matkustettaessa on hyvä ennen matkaa varmistaa matkavakuutuksen voimassaolo kyseisessä maassa tai jollakin tietyllä alueella. Vakuutusyhtiöiden ”hyväksymät” matkakohteet voivat poiketa toisistaan. Eksoottisiin kohteisiin matkustavien kannattaa seurata ulkoministeriön (http://www.formin.fi) matkustustiedotteita.

Lääkkeitä käyttävien kannattaa ottaa lääkereseptit mukaan sekä tullitarkastuksia että mahdollisia lääkärikäyntejä varten. Silmälaseja käyttävän kannattaa pitää mukanaan optikolta lasien mukana mahdollisesti tullut kortti, johon on merkitty silmälasien vahvuus ja muut tiedot. Jos silmälasit rikkoutuvat tai katoavat, on paikallisen optikon kanssa helpompi asioida uusien lasien hankkimiseksi kun tarvittavien silmälasien perustiedot ovat mukana.

Matkaliput, luottokortit ja käteinen raha ovat asioita, joita joskus rajatarkastusten yhteydessä kysytään. Viranomaiset haluavat silloin varmistaa että matkailijalla on paluulippu pois maasta ja riittävästi maksuvälineitä mukanaan maassa oleskeluun.