Sydneyn silta ja oopperatalo sekä paljon muuta

Sydney on portti Australiaan. Sydney on suurkaupunki, josta tutustuminen Australiaan kannattaa aloittaa. Pitkien lentomatkojen jälkeen Sydney tarjoaa paljon nähtävää ja helposti saavutettavat keskustan kohteet niin että siellä voi viettää useamman päivän toipuakseen jet lagista ja totutellakseen Australian tunnelmiin.

Jos Australiaan tutustumisen aloittaa Sydenystä, sieltä voi jo heti matkan alkuvaiheessa lähettää postikortit tutuille ja sukulaisille. Kaupungin maamerkit ovat helposti tunnistettavissa ja siellä matkailijoita odottavat niin kengurut kuin koalatkin.

Nähtävää ja näköalapaikkoja

Sydneyn oopperatalo on rakennus, jota ei voi ymmärtää ellei sitä ole itse nähnyt, ympäri kiertänyt ja vähintään aulatiloissa vieraillut. Sydneyn oopperatalo on yksi maailman kuvatuimmista rakennuksista. Sen arkkitehtuuri on aivan omaa luokkaansa. Rakennuksen muodot, materiaalit ja yksityiskohdat on mietitty tarkkaan. Oopperatalo on rakennettu näkyvälle paikalle, niemen kärkeen, lyhyen kävelymatkan päähän kaupungin keskustan lähiliikenteen lauttasatamasta, Circular Quaysta, itään.

The Rocks -kaupunginosa, Circular Quayn länsipuolella, on Sydenyn ”vanha kaupunki”. Eurooppalaiset pystyttivät telttaleirin ensimmäisen kerran sinne vuonna 1788 eli ei-niin-kauan sitten. Kaupungin vanhin yhä pystyssä oleva rakennus on arvioitu rakennetun vuonna 1816. Sydneyn historia on nuorta, mutta monipuolista. The Rocks on kaupunginosa, joka nousee vanhasta satamasta niemenharjaanteen rinteille. Sieltä löytyy mukavia kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Harbour Bridge on Sydneyn oopperatalon ohella kaupungin tunnetuin maamerkki. Silta yhdistää Sydneyn eri kaupunginosia merenlahden yli. Euroopassa silta on tuttu uudenvuoden uutiskuvista. Sen rakenteista järjestetään näyttävä uudenvuoden ilotulitus, joka ehditään uutisoida useaan kertaan ennen kuin vuosi Euroopassa vaihtuu. Silta tarjoaa myös mahdollisuuden seikkailuun. Sen voi ylittää kävellen, autolla ja junalla. Sillan päälle pääsee myös kiipeämään opastetuilla retkillä, joita järjestetään The Rocks -kaupunginosasta käsin. Sillan kiipeilykierrokset ovat suosittuja ja vilkkaimpina aikoina ne pitää varata muutamaa päivää aikaisemmin.

Sydneyn oopperatalon ja Harbour Bridgen ohella kaupungin siluetin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluu pilvenpiirtäjien keskellä oleva Sydney Tower. Näköalatorni tarjoaa helpon tavan hahmottaa Sydneyn kaupunkimaisemaa ja merellistä ympäristöä.

Darling Harbour on vanhalle satama- ja varastoalueelle rakennettu kaupunginosa, josta löytyvät monipuoliset ravintola-, majoitus- ja muut vapaa-ajanpalvelut. Australian ulkopuolelta tulevia matkailijoita kiinnostavia kohteita ovat akvaario ja eläintarha, joissa pääsee tutustumaan paikallisiin eläimiin (mm. samaan kuvaan koalan kanssa). Lisäksi Darling Harbourissa on merimuseo, jonka edustalla on yleensä nähtävillä James Cookin laivan kopio. (Ajoittain kyseinen laiva tekee koulutus- ja tutkimuspurjehduksia eli se ei ole aina paikalla. Silti merimuseossa riittää aina nähtävää ja muita aluksia.)

Lähiliikenteen lautat

Circular Quaysta ja Darling Harbourista pääsee helposti lähiliikenteen lautoilla eri puolille Sydneyn aluetta. Kaupunki on rakennettu meren lahden ja sitä jakavien niemien ympärille. Lautat tarjoavat helpon tavan siirtyä kaupunginosasta toiseen sekä mahdollisuuden katsella kaupunkia hieman kauempaa. Lautoilla pääsee mm. hieman kaupungin keskustan ulkopuolella olevaan eläintarhaan, jota pidetään yhtenä maailman parhaista ja vanhimmista eläintarhoista.

Sydney on monipuolinen kaupunki. Sen ydinkeskustan pilvenpiirtäjistä on lyhyt matka tunnelmallisiin ja laajoihin puistoihin. Hieman kauempana, bussi- ja lauttamatkojen päässä, keskustasta itään on uimarantoja, joista kuuluisimpia ovat Bondi Beach ja Manly Beach.

Advertisement