Geneve, Maailman pääkaupunki?

Geneve on maailman kansainvälisin kaupunki, ainakin kokoonsa nähden. Siellä voi tutustua diplomatian, kansainvälisten järjestöjen ja humanitaarisen avustustoiminnan historiaan ja nykypäivään.

1500-luvulla Geneve oli yksi uskonpuhdistuksen ajan keskuksista. Jean Calvinin radikaali uskonnollinen ja yhteiskunnallinen kokeilu ei onnistunut, mutta sillä oli suuri vaikutus reformoidun kirkon syntyyn ja kehitykseen. Historiasta, teologiasta ja yhteiskuntatieteistä kiinnostuneelle suositeltava tutustumiskohde on Reformaatio -museo (http://www.musee-reforme.ch/en/), joka sijaitsee kaupungin keskustassa, lähellä katedraalia.

Vuonna 1863 Genevessä perustettiin Punainen Risti. Siitä alkaen kaupungissa on kehitetty kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteita, sodan oikeussääntöjä sekä käyty diplomaattisia neuvotteluita maailman kriisien ratkaisemiseksi. Kaupungista on tullut tärkeä YK:n ja muiden kansainvälisten yhteistyöjärjestöjen kokouspaikka. Hyväntekeväisyyden ja kansainvälisen toiminnan historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsevassa Punaisen Ristin museossa (http://www.redcrossmuseum.ch/en/).

Geneve on yksi Sveitsin pankkien ja kellojen keskuksista. Geneve on tunnettu käsityönä tehtävistä kelloista, joita arvostetaan kaikkialla maailmassa. Niiden ostamista harkitsevilla on usein asiaa myös paikallisiin pankkeihin, joita kaupungista löytyy useita.

Geneve sijaitsee Sveitsissä. Kaupungista on kuitenkin hyvin lyhyt matka sekä Ranskaan että Italiaan. Vaikka Geneve on kansainvälinen kaupunki, se on kuitenkin yksikielinen. Diplomatian ja alueen kieli on Ranska.