New Orleans

New Orleans on yhdistelmä amerikkalaista suurkaupunkia ja karibialaista tunnelmaa. Kaupungissa näkyvät ranskalainen arkkitehtuuri, muistot Missisippin jokilaivojen kulta-ajasta, musiikkiperinteet ja vanhan satamakaupungin huoleton ja vapaamielinen elämänasenne.

New Orleans on kulttuurien kohtauspaikka

New Orleansin vanha kaupunki, French Quarter, tarjoaa nähtävää muutamaksi päiväksi. Vanhat rakennukset ja niiden taidokkaasti valmistetut rautaiset parvekekaiteet näyttävät ympäristön, jossa voi kuvitella tekevänsä aikamatkan 100 – 200 vuotta taaksepäin. Pahamaineinen Bourbon Street on yksi jazz -musiikin syntysijoja. Nykyisin katu on kirjava kokoelma baareja, yökerhoja ja aikuisille matkailijoille tarkoitettua viihdettä. Missisippin rannalla on muutamia jokilaivoja, jotka toimivat nykyisin lähinnä ravintoloina. Vanhasta kaupungista löytyy useita museoita, joista kannattaa tutustua esim. kaupungin omaleimaista Mardi Gras (http://www.mardigrasneworleans.com/) eli suomalaista laskiaista vastaavaa juhlaperinnettä esittelevään museoon.

New Orleans voi monelle matkailijalle olla pettymys. Se on täynnä muistoja menneisyydestä mutta kaupungin maine on kaupallistettu tehokkaasti niin että matkamuistoihin kyllä törmää mutta kulttuuri ja historia on osattava tunnistaa kaupallisuuden takaa.

New Orleansin vanhaan kaupunkiin on hyvä tutustua kävelykierroksella, joita yleensä arkiaamuisin järjestää Yhdysvaltojen kansallispuisto -ohjelmaan kuuluva opastuskeskus. Toinen hyvä idea on istua ja katsella ympärilleen. Tähän sopiva paikka on Cafe du Monde, joka on auki ympäri vuorokauden ja ollut sitä jo reilusti yli sata vuotta. Siellä on tarjolla yhtä ”kahvileipää” – beignetteä. Kannattaa maistaa!

New Orleans on olemassa

Moni kyselee, voiko New Orleansiin matkustaa kun kaupunki tuhoutui hirmumyrskyssä. Muutaman vuoden takaisen hirmumyrskyn jälkiä ei keskustassa juurikaan huomaisi, jollei olisi kuullut tapahtumasta. Kun katsoo tarkemmin, huomaa rakennuksissa ja etenkin niiden koristeissa myrskyn tuhoja. Myös keskustan ulkopuolisilla asuma-alueilla näkyy sortuneita rakennuksia sekä autiotaloja. Mutta kaupunki on olemassa ja täynnä elämää.

New Orleansilla on mielenkiintoinen historia ensin ranskalaisena siirtomaakaupunkina, sitten amerikkalaisena suurkaupunkina, Missisippijoen suiston ja Karibian meren satamana sekä jazz -musiikin keskuksena. New Orleans on hyvä lähtö- ja päätepiste matkalla Yhdysvaltain etelävaltioihin. Sen sijainti ja liikenneyhteydet tekevät siitä mielenkiintoisen etapin, kun tutustutaan ”syvän etelän” kulttuuriin ja historiaan.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”New Orleans

Kommentointi on suljettu.