Nashville, Yhdysvaltojen musiikkipääkaupunki

Nashville on Yhdysvalloissa tärkeä musiikkikeskus, jonka eurooppalaiset yhdistävät country -musiikkiin. Nashvillen musiikkihistoria ja -tarjonta on kuitenkin paljon enemmän, musiikkityylejä laidasta laitaan. Musiikki on läsnä kaikissa eri muodoissaan.

Kun Hollywoodia on elokuvateollisuuden pääkaupungiksi, Nashville pitää itseään musiikkiteollisuuden kotikaupunkina. Moni amerikkalainen muusikko asuu Nashvillessa, koska siellä on useita maan parhaita studioita, studiomuusikoita ja monen levy-yhtiön pääkonttorit. Lisäksi Nashvillen keskeinen sijainti ja musiikkiperinteet auttavat musiikin ammattilaisia etsimään tasapainoa inspiraation ja kiertue-elämän välillä.

Studio B

Musiikin ystävät vaeltavat kaupunkiin katsomaan mm. RCA -levy-yhtiön Studio B:tä, missä on nauhoitettu enemmän listahittejä vuosina 1957 – 1977 kuin missään muualla. Esimerkiksi suurin osa Elviksen tuotannosta on äänitetty kyseisessä studiossa. Onnekkailla on mahdollisuus päästä soittamaan samalla flyygelillä, jolla Elvis ja moni muu musiikkimaailman legenda on musisoinut ja joka on soinut sadoilla levyillä ja tuhansissa kappaleissa.

Studio B:n maineen loivat Elvis ja muut nimekkäät artistit. He pitivät studion akustiikasta ja tunnelmasta, vaikka se oli pienempi kuin viereinen Studio A. Studio B:n aikataulut olivat 1960- ja 1970-luvuilla tiukat, koska levytysmäärät olivat suuret ja studiomuusikoiden työajat rajalliset. Vain suurimmista suurimmalle eli Elvikselle studio varattiin useaksi vuorokaudeksi kerrallaan. Elviksen levytyksistä suuri osa levytyksistä tehtiin yöllä, silloin kun se taitelijan päivärytmiin sopi.

Dolly Partonin ensimmäinen Studio B:n ”hitti” on yhä nähtävissä rakennuksen ulkoseinässä. Nuori artisti oli menossa ensimmäiseen levytyssessioonsa studioon, kun pysäköinti levytyssopimuksen myötä saadulla autolla ei aivan onnistunut.

Studio B sijaitsee hieman kaupungin ydinkeskustan ulkopuolella, alueella, jolla on useiden levy-yhtiöiden toimistoja ja studioita. Opastetut kiertokäynnit Studio B:lle lähtevät Contry Music Hall of Fame -museosta. Päätös Studio B:n sulkemisajankohdasta ja korvaamisesta uudemman tekniikan ja paremman akustiikan studioilla tehtiin vuonna 1976. Sattumalta studion sulkeminen ajoittui samalle viikolle, jolla Elvis kuoli vuonna 1977.

Country Music Hall of Fame

Musiikin historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Country Music Hall of Fame (www.countrymusichalloffame.com) -museossa, vaikka ei kyseisestä musiikkityylistä pitäisikään. Rakennus ja näyttelyt ovat näkemisen arvoiset. Country -musiikki on monipuolinen ilmiö ja siihen tutustuminen auttaa hahmottamaan 1900-luvulla syntyneiden populaarimusiikin eri muotojen keskinäisiä vaikutussuhteita ja musiikkiteollisuuteen liittyviä ilmiöitä.

Kierros Country Music Hall of Fame -museon perusnäyttelyssä päättyy suureen halliin, jonka seinän pronssitauluissa on country -musiikin suurimpien tähtien profiilit ja perustiedot. Country -musiikon suurin kunnianosoitus on päästä kyseisen hallin seinälle. Museon kokoelmiin on paljon helpompi saada nimensä.

Grand Ole Opry

Maailman vanhinta viikoittaista radio-ohjelmaa pääsee seuraamaan perjantai- ja lauantai-iltaisin noin 4.000 muun musiikin ystävän kanssa. Liput ”radiokonserttiin” kannattaa varata päivää paria aikaisemmin, koska huhut suurimpien country -musiikin nimien vierailuista voivat täyttää salin nopeasti. Usein lippuja saa kuitenkin vielä ennen näytöstäkin. Kahden tunnin suorassa radiokonsertissa pääsee kuuntelemaan ja näkemään Yhdysvalloissa tunnettuja julkkiksia. Jokaisessa ohjelmassa on mukana useita countryartisteja, uusia ja tuttuja nimiä. Suoraan radiokonserttiin sisältyvät myös radiomainokset ja sponsoreiden esittelyt.

Grand Ole Opryn (www.opry.com) radiolähetys ja country -musiikki ovat yhdistäneet vuosikymmeniä amerikkalaisia perheitä. Suoraa radio-ohjelmaa seuraavat sekä nuoret että vanhat. Radio-ohjelman aikana voi käydä lavan reunalla ottamassa valokuvan suosikistaan. Videointi ja äänitys eivät ole sallittuja, mutta valokuvaus on yleensä sallittu.

Esiintymislavan etuosassa on noin metrin läpimittainen ympyrä, joka on eriväristä parkettia kuin muu lava. Kyseinen alue on siirretty vanhasta radio-ohjelman lähetyspaikasta nykyiseen saliin. Kysymyksessä on country -musiikin ”pyhä maa” eli ympyrä, johon ohjelmassa esiteltävät (ja siihen mennessä jo yleensä paljon levyjä myyneet) uudet artistit asetetaan. Vasta sen jälkeen kun on päässyt yhdeksi pääesiintyjäksi Grand Ole Opryn suoraan radiolähetykseen ja siis ympyrään, voi muusikko kutsua itseään country -muusikoksi Yhdysvalloissa.

Lavan takaosassa, siis säestäjien ja muiden soittajien takana, on kaksi aitiota, joista toinen on varattu kyseisen illan radiolähetyksessä esiintyville ja heidän lähiomaisilleen. Toinen aitioista on varattu Grand Ole Opryn ”jäsenille” eli tarkasti valituille tähtiartisteille. Heillä on oikeus milloin tahansa tulla mukaan radiolähetykseen tapaamaan ystäviään ja usein myös yllätysesiintyjiksi. Heidän joukostaan tulevat myös radiolähetysten isäntinä toimivat artistit.

Aikaisemmin (1920-luvulta 1970-luvulle) Grand Ole Opryn radio-ohjelma lähetettiin Nashvillen keskustassa olevasta Ryman Auditoriumista, joka on myös on nähtävyys ja missä järjestetään edelleen pienempiä musiikkitilaisuuksia. Vuonna 1974 radiolähetys siirtyi Nashville keskustan itäpuolelle noin 10 km päässä olevaan Opryland -viihdealueelle, jolta löytyy paljon muutakin nähtävää.

Advertisement