Australia

Down Under eli matka kauas ja toiselle puolelle maailmaa on monen matkailijan unelma. Australia on suuri maa ja kokonainen maanosa, josta yhden loman aikana voi nähdä vain tarkoin valittuja kohteita. Australiassa on paljon nähtävää, mutta etäisyydet ovat pitkät.

Miten Australiaan pääsee?

Lyhyellä lomalla ei Australiaan kannata suunnistaa. Vähimmäisaika matkalla Australiaan on kaksi viikkoa, jonka lisäksi kotiinpaluun jälkeen on syytä varata muutama toipumispäivä päälle. Lennot maailman toiselle puolelle vievät aikaa ja edellyttävät oikeaa asennetta. Lentoyhteydet, vaihtoajat ja lentokoneessa istuminen, tekevät matkasta rasittavan. Periaatteessa Australia on kahden mannertenvälisen lennon päässä Euroopasta. Käytännössä matka-aika yhteen suuntaan on noin vuorokausi. Matkaan kuluvan ajan lisäksi on matkaa suunniteltaessa otettava huomioon myös aikaerorasitus, josta toipumiseen pitää matkan alussa ja lopussa varata riittävästi aikaa. Pitkät lennot rasittavat myös fyysisesti ja psyykkisesti. Nestetasapainoon, lihasten venyttelyyn ja ajanvietteeseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kun pitkiä lentoja ja vaihtoja on useita.

Yksi vaihtoehto vähentää Australiaan tarvittavien pitkien lentojen rasitusta on yöpyä mannertenvälisten lentojen välissä ja viettää päivä tai parikin esimerkiksi Hong Kongissa. Samalla tosin lyhenee myös perillä Australiassa käytettävissä oleva aika.

Australiaan suuntautuvien lentojen hinnat vaihtelevat suuresti eri aikoina ja eri kohteiden välillä. Hintoja kannattaa seurata ja vertailla pitkällä aikavälillä. Valinnassa kannattaa huomioida matkantekoon kuluva kokonaisaika ja mahdollisesti eri vaihtoehtojen hintaerot.

Suomalaiset tarvitsevat Australiaan matkustettaessa viisumin, jonka voi hankkia joko itse tai matkatoimiston kautta. Viisumin saamiseen voi mennä muutama päivä eli varmuuden vuoksi sitä kannattaa anoa viimeistään pari viikkoa ennen matkaa.

Australia on todennäköisesti maailman tarkin maa siinä, mitä maahan saa viedä ja eri osien välillä kuljettaa. Eläin- ja kasvitautien leviämisen estämiseksi kaikkien ruokatarvikkeiden, juomien sekä useiden puuesineiden ja useiden muiden tuotteiden vieminen maahan on kiellettyä. Tuliaisten ja omien matkatavaroiden valinnassa kannattaa tiukat säädökset ottaa huomioon.

Australiassa riittää nähtävää ja koettavaa

No worries -asenne kuvaa rentoa ja ystävällistä elämäntapaa, joka toivottaa myös matkailijan tervetulleeksi Australiaan. Sukupolvien ajan ihmiset ovat tulleet Australiaan ja yrittäneet yhdessä sopeutua maanosan ilmastoon, luontoon ja etäisyyksiin. Ympäristö ja olosuhteet ovat vaikuttaneet paikallisen länsimaisen kulttuurin kehitykseen. Jo Australian tunnelmaan ja elämäntapaan tutustuminen on hyvä syy matkustaa sinne.

Australiassa on mahdollista tutustua helposti myös eurooppalaisten asukkaiden mukanaan tuomaa elämäntapaa vanhempaan paikalliseen kulttuuriin. Aboriginaalien (tai tarkemmin Australian alkuperäiskansojen) osuus maanosan väestöstä on vain muutama prosentti, mutta heidän tekemäänsä taidetta, kertomuksia ja muuta perinteitä on paikallisesti esillä eri puolilla.

Uskottavuutta Australian matkaterveisiin tuo se, jos on nähnyt (tai ainakin yrittänyt nähdä) kengurun ja koalan. Eri kokoisia kenguruita voi nähdä eri puolilla Australiaa myös teiden varsilla. Koalat ovat harvinaisia ja niiden havaitseminen vaikeampaa kuin kenguruiden. Helpoimmin kengurut ja etenkin koalat näkee eläintarhoissa, joita on suurimmissa kaupungeissa ja niiden lähistöllä useita. Marsupiaalit eli pussieläimet ovat Australian eläinkunnan symboleja, mutta niiden lisäksi Australiassa ja sen vesialueilla elää paljon erilaisia ja ihmeellisiä eläimiä. Osa Australian eläimistä, erityisesti hyönteisistä, matelijoista ja merieläimistä, on myös erittäin vaarallisia ihmiselle. Esimerkiksi suurkaupunkien puistoissa kannattaa liikkua merkityillä reiteillä. Myös muualla on syytä olla varovainen ja välttää joutumasta tekemisiin vaarallisten ja tuntemattomien eläinten kanssa.

Ihmisten ja eläinten lisäksi Australian maisemat tekevät matkailijaan vaikutuksen. Vaikka karttapallolla Australia näyttää pieneltä maanosalta, ovat etäisyydet siellä suuria. Yleisesti ottaen manner on kuiva ja kuuma, mutta sieltä löytyy myös tiheitä ja kosteita metsiä sekä kylmiä vuoristoja ja lumisia laskettelurinteitä. Kun pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi on Australiassa kesä. Kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä, on suuressa osassa Australiaa Eurooppalaista kesää lämpimämmät olosuhteet.

Australian suurkaupungeista suurimmat ja matkailun kannalta tärkeimmät ovat Sydney, Melbourne ja Brisbane. Maan pääkaupunki Canberra on perustettu 1908 Sydneyn ja Melbournen puoliväliin kompromissina kun poliitikot eivät päässeet sopuun siitä, mikä aikaisemmin perustetuista kaupungeista olisi sopivin pääkaupunki. Canberran arkkitehtuuria ja asemakaavaa on kehuttu, koska se on alusta alkaen suunniteltu hallinnolliseksi pääkaupungiksi.

Australian luonnonnähtävyyksistä kuuluisin on Uluru eli Ayers Rock. Keskellä Australian mannerta ja tasaiselta näyttävää pensasautiomaata on vuori, joka usein näyttää punaiselta. Sydneyn oopperatalo on yksi maailman kuvatuimmista rakennuksista ja Australian rakennetun ympäristön tunnus. Suuri valliriutta, hienot hiekkarannat, tiheät metsät ja vuoristot ovat myös Australiassa näkemisen arvoisia.

Advertisement