Uluru

Uluru eli toiselta nimeltään Ayers Rock on Australian tunnetuin maisema. Punainen kivi kohoaa keskeltä kuumaa ja kuivaa pensastasankoa. Erikoisen muotoinen vuori on kuvattu lähes jokaiseen Australian matkailuesitteeseen. Uluru on erikoinen kalliomuodostelma, joka usein näyttää punaiselta. Eri sää- ja valaistusolosuhteissa vuoren väri kuitenkin vaihtelee.

Yksinäinen sijainti keskellä kuumaa ja kuivaa tasankoa, erikoinen muoto ja muuttuva väri ovat todennäköisesti olleet syynä siihen että paikka on ollut pyhä niin lähiseudulla kuin kauempanakin asuville ihmisille. Aboriginaalit ovat kokoontuneet Ulurun luo uskonnollisiin juhliin, tärkeisiin kokouksiin sekä välittämään tietoja ja taitoja sukupolvelta toiselle.

Uluru sijaitsee kansallispuistossa, jossa on toinenkin erikoinen kivimuodostelma, jonka nimi on Kata Tjuta eli toiselta nimeltään The Olgas -vuoristo. Ulurun ja Kata Tjutan välinen etäisyys on noin 30 km.

Ulurun mittasuhteita on vaikea ymmärtää, koska ihan lähellä ei ole muita maaston muotoja vertailtavana. Uluru on 3,6 km pitkä ja 2,4 km leveä ”punainen hiekkakivi”, jolla on korkeutta maan pinnasta 348 m. Ulurun ympäri kiertävä kävelyreitti antaa hyvän mahdollisuuden tutustua kiveen eri suunnilta. Kävelyreitti on (maastoltaan) helppokulkuinen 9,5 km pitkä polku, jonka kiertämiseen kannattaa kuitenkin (vaativan ilmaston vuoksi) varata noin kolme tuntia.

Auringon nousu ja lasku ovat Ulurun maisemissa yleensä uskomattoman kauniita. Useisiin opastettuihin retkiin sisältyy mahdollisuus kokea sekä aamun että illan valon ja värien muutos erikoisessa maisemassa.

Matka Uluruun pitää suunnitella hyvin

Vaikka Uluru on suosittu matkailukohde, ”punaisen kiven kiertämiseen” kannattaa valmistautua hyvin. Matkan suunnittelussa pitää huomioida etäisyydet, ilmasto, luonnon olosuhteet, liikenneyhteydet, majoitus- ja ruokapalvelut sekä kansallispuiston säännöt. Kaukana kaikesta sijaitsevan kansallispuiston lähellä olevat palvelut ovat rajalliset ja matkailijoita on kaikkina vuoden aikoina paljon. Ulurun alueelta löytyy kuitenkin kaiken tasoista majoitusta, telttaleireistä viiden tähden hotellipalveluihin. Silti pitämällä pienenä alueen matkailupalveluita, yritetään rajoittaa matkailijamäärien kasvua. Luonto on herkkä ja olosuhteet vaativat.

Alice Springs on Uluru – Kata Tjuta -kansallispuistoa lähimpänä oleva kaupunki. Etäisyyttä kaupungin ja luonnonpuiston välillä on yli 460 km. Suuri osa Uluruun matkaavista saapuu paikalle Alice Springsistä, josta tehdään esimerkiksi kahden ja useamman päivän safareita alueelle. Yhdessä päivässä pääsee vain kiven luo ja takaisin, mutta ei ehdi tutustua paikan erityislaatuisuuteen. Osa opastetuista retkistä on fyysisesti erittäin vaativia, koska niihin sisältyy mahdollisuus kävellä sekä Kata Tjutan että Ulurun maastossa. Retket on hyvä varata etukäteen eli jo ennen Australiaan saapumista (esim. internetin tai matkatoimiston kautta). Osalle retkistä annetaan tarkat varusteluettelot, joita kannattaa noudattaa tarkasti. Jalkineet, auringolta suojaavat vaatteet, juomapullo ja taskulamppu ovat tärkeitä varusteita mukana matkalla.

Ulurun alueella on lentokenttä. Sinne pääsee myös linja-autovuoroilla ja vuokratulla autolla. Majoituksenkin voi varata itse suoraan hotelleista ja muista majoitusvaihtoehdoista. Silti Yulara Resort -matkailupalveluiden keskittymästä, noin 12 km päästä itse Ulurusta, ei käytännössä pääse näkemään varsinaisia näkemisen arvoisia paikkoja. Siksi myös retket kansallispuiston alueelle kannattaa selvittää ja varata etukäteen. Vaikka kansallispuistoon pääsee myös henkilöautolla, opastetut retket auttavat hahmottamaan ja ymmärtämään alueen erityislaatuisuutta enemmän kuin pelkkä karun ja erikoisen maiseman näkeminen. Alueen yksityiskohtien havaitseminen on vaikeaa. Lisäksi Uluru – Kata Tjuta -kansallispuistossa on erittäin tiukat säännöt, missä saa kulkea ja miten käyttäytyä. Esimerkiksi valokuvausta on tietyillä paikoilla rajoitettu ja rajoitusten noudattamista myös valvotaan.

Uluru on vaativa matkailukohde

Australian keskiosien kuuma ja kuiva ilmasto, voimakas auringon paiste ja eläimet tekevät Ulurun ympäristöstä haasteellisen matkailukohteen. Selvästi merkittyjen polkujen ulkopuolelle ei kansallispuistossa ole menemistä sekä luonnonsuojelun että turvallisuuden vuoksi. Myös poluilla kannattaa katsoa, mihin astuu. Luonnossa voi nähdä kenguruita, harmittoman näköisiä dingo -laumoja, suuria ja pieniä käärmeitä, liskoja, hämähäkkieläimiä ja hyönteisiä. Aika ajoin pieniä kärpäsiä on ympärillä niin paljon että australialaisten ”korkkihattu” -keksintö ei enää tunnu huvittavalta. Paremmin kärpäsiltä voi suojautua kuitenkin hyttysverkon taakse niin että ne eivät pääse tunkeutumaan suuhun, nenään, korviin ja silmien alueelle.

Ulurun päälle kiipeäminen on mahdollista, mutta ei-suositeltavaa. Kiipeäminen (tai paremminkin kävelyretki) on sallittu vain yhdestä kohdasta, josta lähtee merkitty reitti (n. 1,6 km) ja se seuraa osittain alkuperäisväestön perinteistä miesten aikuistumisriittiin liittyvää vaellusta. Reitti on huonolla säällä suljettu. Matkailijoita kuitenkin kuolee vuosittain liukastumisten ja niitä seuranneiden putoamisten sekä kuumuuden aiheuttamien sydänkohtausten johdosta. Se että kiipeäminen ei ole suositeltavaa on kuitenkin enemmän kunnioitusta alkuperäisväestön toivetta kohtaan. Heille paikka on pyhä ja kiipeäminen uskonnollinen ja sosiaalinen tapahtuma, jonka aikuistuvat miehet tekevät tietyllä tavalla. Vuosittain yhä useampi matkailija noudattaa alkuperäisväestön toivetta ja jättää kiipeämättä Ulurun päälle.

Uluruun matkaavan kannattaa jättää pikkukengät kotiin ja varautua hikoilemaan kaikki vaatteet läpimäriksi. Hyvät lenkkikengät tai mielellään kunnolliset vaelluskengät ovat parhaat varusteet Ulurun alueella. Myös juomapullo ja jatkuva nesteytys ovat tärkeitä. Uluru on näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka, mutta se ei sovi huonokuntoiselle eikä luksusmatkailijalle.

Kata Tjuta -kivimuodostelma on Ulurun lähin naapuri

Jos Ulurun luo on matkustanut, kannattaa tutustua myös Kata Tjuta -kivimuodostelmaan. Siinä missä Uluru näyttää sileältä hiekkakiveltä, Kata Tjuta on rakeisempaa hiekkakiveä. Kata Tjuta (tai siis länsimaiselta nimeltään Olgas) on useiden vuorien kokonaisuus ja Ulurun tapaan hyvin erikoinen maisema keskellä kuumaa ja kuivaa pensastasankoa.

Kata Tjutan vuorten väleissä ja osittain rinteillä kulkee useampia merkittyjä polkuja, joiden avulla pääsee tutustumaan erikoisiin kivimuodostelmiin lähempää. Maasto on vaikeakulkuisempaa kuin Ulurun ympäristössä, mutta alueeseen tutustuminen on vaivojen arvoista. Vaikka etäisyydet eivät ole pitkät, ilmasto tuo usein oman vaikeusasteensa alueeseen tutustumiseen. Kuumalla säällä, (harvinaisella) sateella ja kovalla tuulella poluille menoa rajoitetaan.

Uluru – Kata Tjuta -kansallispuiston läheisyydessä (siis muutaman sadan kilometrin säteellä) on muitakin erikoisia maisemia. Esimerkiksi Kings Canyon on hiekkakivikanjoni, joka sisältyy useisiin Alice Springistä lähteviin ja useamman päivän kestäviin safareihin, joiden ”pääkohde” on Uluru.

Advertisement