Alice Springs

Alice Springs sijaitsee keskellä Australian mannerta. Kaupunki on kaukana kaikkialta, noin kolmen tunnin lentomatkan päässä Australian suurimmista kaupungeista. Alice Springsin ympäristö on kuivaa autiomaata. Pienen kaupungin läpi kulkee mantereen pohjois-etelä -suunnassa halkaiseva valtatie, Stuart Highway.

Etäisyydet ovat suhteellisia

Alice Springs voi yllättää matkailijan monella eri tavalla. Kaupunki on Australian lentävän lääkäripalvelun keskus. Kaupungin vieressä eli 460 km päässä sijaitsee Australian tunnetuin maisema, Ulurun erikoinen pöytävuorimuodostelma. Alueelta löytyy kuitenkin paljon muitakin näkemisen arvoisia luonnonnähtävyyksiä (mm. Devil’s Marbles ja Kings Canyon). Etäisyydet ovat kuitenkin pitkiä ja osa ns. valtateistä on kulkukelpoisia vain nelivetoisille ajoneuvoille. Siksi matka alueelle kannattaa suunnitella hyvin, hyödyntäen lentoreittejä, bussilinjoja ja outback -safareita järjestäviä yrityksiä. Tärkeimpiin nähtävyyksiin pääsee myös vuokraamalla auton ja ajamalla itse. Osa alueen nähtävyyksistä on kuitenkin luonnonpuistoissa, joissa on sekä rajoitettu liikkumista että hengissä selviytyminen edellyttää hyvää varustautumista. Pitkien etäisyyksien lisäksi, matkailijan voi yllättää kuuma ja kuiva ilmasto, sääolot (mm. tuulet) sekä villieläimet. Alice Springs on kuitenkin hyvä tukikohta, jos matkakohteena on Keski-Australlia.

Maailman erikoisin purjehduskilpailu

Alice Springsissä järjestettävistä tapahtumista erikoisin on Todd -joen ”purjehduskilpailu”, joka on nimetty englantilaisen esikuvansa, Henley-on-Thames, mukaan Henley-on-Todd -regataksi (http://www.henleyontodd.com.au). Tapahtuma on järjestetty joka kevät (eli elo-syyskuussa eteläisen pallonpuoliskon vuodenaikojen mukaan) alkaen vuodesta 1961. Regatan aikana kaupunki on täynnä matkailijoita, joiden on käytännössä pitänyt varata majoitus jo viikkoja etukäteen.

Vuonna 1993 venekilpailu jouduttiin perumaan siksi että Todd -joessa oli vettä. Tämä kertoo jotain sekä australialaisten huumorintajusta että itse purjehduskilpailusta. Todd -joen regatta on hyväntekeväisyystempaus, jossa kuivaa Todd -jokea pitkin kilpailevat joukkueet ”purjehtivat” mielikuvituksellisilla ja hassuilla veneillä, jotka ”laskevat” jokea alas tai kulkevat ”vastavirtaan” ylös joukkueiden kantamina.

Todd -joki jakaa kaupungin väen kanta-asukkaisiin ja ohikulkijoihin. Kanta-asukkaiksi lasketaan ne, jotka ovat nähneet joessa virtaavaa vettä vähintään kolme kertaa eri vuosina. Tähän voi mennä useita vuosia tai vuosikymmeniä. Todd -joen uoma on selvästi nähtävissä, mutta suurimmaksi osaksi se on kuiva.

Advertisement