Washington D.C.

Washington D.C. on hallinnon, monumenttien ja museoiden suurkaupunki. Yhdysvaltojen pääkaupungin katukuva eroaa muista amerikkalaisista kaupungeista selvästi. Ihmisten pukeutuminen on erilaista ympäristössä, jossa tehdään politiikkaa ja vaikutetaan asioihin. Mustien autojen saattueet ja tiukat turvajärjestelyt ovat kaupungin arkea kun valtiovieraat siirtyvät paikasta toiseen. Kaupungin siluetti on matalampi kuin muissa Pohjois-Amerikan suurkaupungeissa. Washington D.C. on laajalle levinnyt ja erilaisten monumenttien ympärille rakennettu pikkukaupunki.

Washington D.C. on monella tavalla erikoinen kaupunki. Se ei ole minkään Yhdysvaltojen osavaltion alueella vaan kahden osavaltion rajalla oleva erillinen ja itsenäinen hallintoalue. Kaupungin rajat ovat alkujaan perustuneet kristallin muotoon, joka on havaittavissa kartoista vieläkin.

Koska Washington D.C. ei ole osavaltio, sen asukkailla ei ole oikeutta äänestää kongressin vaaleissa. Joidenkin Washington D.C.:n kauppojen ikkunoissa ja autojen puskureihin kiinnitetyissä tarroissa protestoidaankin asiaa sanomalla ”maksamme veroja, mutta meillä ei ole edustajaa” eli senaattoria tai kongressiedustajaa.

Washington D.C. on poliittisesti ja historiallisesti ”rajakaupunki”. Yhdysvaltojen kongressissa on käytännössä kaksi puoluetta, joiden vaikutusvallan rajat vaihtelevat senaatin, edustajainhuoneen ja presidentin vaaleissa. Sisällissodan aikana Washington D.C. oli Pohjois- ja Etelä-Valtioiden rajalla. Itse asiassa Etelä-Valtioiden pääkaupunki Richmond on suhteellisen lähellä Washington D.C.:tä, jonka lähialueilla käytiin useita sisällissodan taisteluita.

Washington D.C. on hyvä matkakohde. Kaupungissa on paljon nähtävää. Yhdysvaltojen ja yleisen maailmanhistorian vaiheet ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin erilaisten muistomerkkien muodossa. Rakennukset ovat vaikuttavia. Museot ovat suuria ja niihin kannattaa varata aikaa. Monet museoista ovat myös ilmaisia.

Washington D.C.:ssä ei voi sanoa käyneensä, mikäli ei ole nähnyt Valkoista Taloa sekä vieraillut Lincoln -muistomerkin portailla ja katsellut Reflection pool -vesialtaan yli kohti Washington -obeliskia ja Capitolium -kongressitaloa. Myös ainakin yhteen Smithsonian Istituutin monista museoista on matkalaisen pitänyt tutustua.

Vaikuttavia vierailukohteita ovat myös muutaman vuoden ikäinen Martin Luther King Jr. -monumentti ja Vietnamin sodassa kaatuneiden muistomerkki. Washington -monumentti on pystytetty Yhdysvaltojen ensimmäisen presidentin kunniaksi. Se näyttää kauempaa pieneltä, mutta on läheltä katsottuna todella suuri ja mahtava. Pääsy monumentin näköalatasanteelle vaatii onnea ja aikaisin aamulla aloitettua jonotusta.

Smithsonian Instituutin museoista erityisesti Air and Space -museo on vaikuttava. Siellä voi nähdä esimerkiksi yhden yhteensä 12 avaruuspuvusta, joka on ollut Kuussa käyneen astronautin päällä.

Advertisement