Sähkölaitteet matkalla maailmalla

Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää, millainen sähköjärjestelmä kohdemaassa on. Jännite vaihtelee eri maanosissa. Lisäksi eri maissa on erilaisia pistokkeita.

Matkapuhelin, digikamera, videokamera ja muut matkoille mukaan otettavat laitteet toimivat yleensä akkujen avulla. Lämpötilan vaihtelut sekä laitteiden käyttö ja säilytys vaikuttavat siihen että akkujen lataus vähenee. Jo lyhyelläkin matkalla voi tulla tarve ladata akkuja.

Toimivatko laitteesi maailmalla?

Eri puolilla maailmaa on erilaisia sähköverkkoja, jotka eroavat lähinnä sähkön jännitteen ja taajuuden puolesta. Laitteen liittäminen väärään sähköverkkoon voi rikkoa sulakkeen tai koko laitteen. Siksi on erittäin tärkeää että ennen matkaa selvittää kohteen sähköjärjestelmän perustiedot eli jännitteen, taajuuden ja pistokkeiden tyypit.

Esimerkiksi lähes kaikissa Länsi-Euroopan maissa sähkön jännite (230 V) ja taajuus (50 Hz) ovat samat, mutta esimerkiksi Englannissa sähköpistokkeet ovat erilaisia. Yhdysvalloissa jännite on 120 V ja taajuus 60 Hz. Siinä missä Englantiin tarvitsee hankkia adapteri, pitää Pohjois-Amerikkaan adapterin hankinnan lisäksi selvittää käytettävän laitteen soveltuvuus paikalliseen sähköjärjestelmään. Jos sähkölaitteesta löytyy esimerkiksi merkintä, ”AC100-240V ~ 50/60Hz”, soveltuu se käytettäväksi sekä 230 V että 120 V sähköjärjestelmissä eli siis käytännössä kaikkialla maailmassa. Käyttöä varten tarvitaan kuitenkin adapteri, joka mahdollistaa erilaisten pistokkeiden yhdistämisen toisiinsa. Adapteri ei siis ole muuntaja, joka muuttaisi jännitteen toiseksi.

Suurin osa nykyisistä digikameroiden, kännyköiden, videokameroiden, tietokoneiden, musiikkisoittimien yms. kannettavien sähkölaitteiden latureista on suunniteltu toimimaan erilaisissa sähköjärjestelmissä. Erityisesti suuret kansainväliset elektroniikkamerkit ovat ottaneet tämän huomioon. Usein samaa tuotetta myydään eri maissa, mutta laturit, muuntajat ja varsinkin pistokkeet voivat olla erilaisia.

Hanki adapteri!

Adapteri kannattaa hankkia, koska sen avulla saa omat sähkölaitteet liitetyksi erilaisiin pistokkeisiin. Adapteri ei muunna sähkön jännitettä, vaan sillä saadaan ainoastaan erilaiset pistokkeet sopimaan yhteen. Ennen kuin käytät adapteria, varmista että paikallinen sähköverkko ja sähkölaitteesi sopivat jännitteen puolesta yhteen.

Adaptereita ja adapterisarjoja myydään monenlaisia. Yksittäisten adapterien hankinnassa kannattaa tarkistaa että pistokkeet menevät oikein päin eli adapteriin laitetaan kotimainen pistoke ja adapteri sopii kohdemaan pistokkeisiin. Adapterisarjoissa on usein joko irrallisia tai yhteen kokonaisuuteen yhdistettyjä pistokkeita, joilla pärjää käytännössä kaikkialla maailmassa. Adaptereita on myös eri kokoisia eli hankintaa kannattaa harkita myös omien tarpeiden ja matkakohteiden mukaan. Adapterisarja saattaa tuntua isolta, mutta sitä voi käyttää eri puolilla maailmaa.

Pidä mukana varaparistot!

Jos käyttämäsi sähkölaite toimii paristoilla, kannattaa paristoja pitää varalla mukana. Voi olla että uusien paristojen hankinta ei ole niin helppoa kuin kotimaassa. Kauppojen ja kioskien valikoimat ovat erilaisia eri maissa. Lisäksi aukioloajat vaihtelevat eri päivinä. Siksi vastaan voi tulla tilanne että digikameralla olisi mukava ottaa kuvia tai parta ajaa illan menoja varten, mutta paristot ovat loppuneet.

Akuilla toimivia laitteita kannattaa ladata aina kun siihen on mahdollisuus tai kun akun varaus alkaa olla alle puolivälin. Usein parhaat matkakuvat jäävät ottamatta, koska digikameran tai videokameran akku on lopuillaan juuri silloin kun olisi jotain mielenkiintoista kuvattavaa.

Kanna välttämättömät laturit ja laitteet käsimatkatavaroissa

Matkapuhelimen ja digikameran laturit kannattaa kuljettaa lennoilla käsimatkatavaroissa. Jos matkalaukku katoaa tai se tulee myöhemmin perille, ei matkalaukkuun pakattu laturi auta kun matkapuhelinta pitäisi ladata.

Advertisement