California 1 -rantatie

California 1 -rantatietä mainostetaan Amerikan kauneimpana tienä. Vaikka Amerikasta löytyy paljon mahtavia ja yllättäviä maisemia, California 1 -tien näkymät ovat ajamisen arvoiset. Kyseinen tie on amerikkalaisittain kapea ja hidas ajaa, mutta eurooppalaisiin vuoristojen ja vuonojen rantojen serpenttiiniteihin verrattuna se on kuitenkin helppo ja hyvä reitti.

Ajaessa California 1 -tietä, nousee mieleen kysymys: Miksi kyseinen tie on rakennettu? Suurin osa tien varren maisemista on asumatonta tai hyvin harvaan asuttua seutua. Käytännössä kaikkiin tien varrella oleviin kaupunkeihin ja kyliin tulee sisämaasta suorempi tie. Rantatietä ei tarvita tavaroiden kuljetukseen kuin aivan muutamalle pienelle paikkakunnalle. Joko tien rakentajilla on ollut liikaa tietä varastossa tai sitten tie on tehty amerikkalaisten sivistämiseksi, mahdollistamaan tutustumisen kauniisiin maisemiin. Hienoa että tie on rakennettu ja että sitä pidetään hyvässä kunnossa.

Palveluita ja asutusta tien varrella on vähän. Suurten maatilojen lehmät laiduntavat rantakukkuloiden rinteillä – maisemissa, joihin moni haluaisi kotinsa tai huvilansa rakentaa. Karut kalliorinteet, tiheät rantametsät ja hienot hiekkarannat vaihtelevat tien varrella. Tie kulkee välillä korkealla rantajyrkänteiden päällä, välillä lähes meren pinnan tasolla. Lyhyen matkan päässä toisistaan voivat olla niin pohjoisen havumetsän tunnelma kuin trooppisen palmurannan poukama. Vaikka rannat ovat upeita, tien varrella ei juurikaan ole uimapaikkoja (rantakaupunkien yleisten uimarantojen lisäksi).

Pieni osa California 1 -tietä kulkee yhdessä 101 -valtatien kanssa, joka on leveämpi, nopeampi ja suorempi tie Kalifornian rannikon tuntumassa. 101 kulkee kuitenkin pääosin sisämaassa. Jos ajomatka alkaa Los Angelesista ja päättyy sinne, voi pohjoiseen ajaa esimerkiksi 101 -tietä pitkin ja palata takaisin 1 -tietä pitkin.

California 1 -tien varrella palvelut ovat keskittyneet muutamille paikkakunnille ja alueille. Tie on hidas ajaa, koska maisemia kannattaa pysähtyä ihailemaan useissa paikoissa. Myös liikenne voi olla hidasta eikä ohituspaikkoja ole paljon. Ajalliset etäisyydet on siis syytä ottaa huomioon California 1 -tiehen tutustuttaessa.

San Franciscosta Los Angelesiin California 1 -tietä pitkin

California 1 -tie kannattaa ajaa San Franciscosta Los Angelesiin, jolloin aikaa on hyvä varata vähintään kaksi, mieluiten kuitenkin kolme, päivää. Toki tie mahdollista on ajaa myös Oregonin osavaltion rajalta San Diegoon asti, jolloin aikaa kannattaa varata reilu viikko (sisältäen jo muutaman lepopäivän esim. San Franciscossa ja/tai Etelä-Kaliforniassa). Suositeltavaa on kuitenkin ajaa tie pohjoisesta etelään, koska silloin Tyynen Valtameren rantamaisemat avautuvat tien oikealla puolella paremmin ja pysähdykset näköalapaikoille onnistuvat myös vilkkaan liikenteen keskellä turvallisesti ja sujuvasti.

San Franciscosta etelään lähdettäessä, kannattaa 1 -tietä seurata jo Golden Gate -sillan tuntumasta alkaen. Golden Gate -silta on suosittu nähtävyys, jonka läheisyydestä voi olla vaikea löytää pysäköintipaikkaa. Ajaminen siltaa pitkin pohjoiseen eli kaupungista pois päin on maksutonta. Kaupunkiin päin ajettaessa peritään siltamaksu, jonka voi maksaa myös käteisellä ja valita sen mukaan merkitty kaista (tammikuussa 2010 siltamaksu on ollut 6 $).

San Franciscon suurkaupunkialueesta California 1 -tie erkanee varsinaisesti Pacifica -kaupungin jälkeen. Vaikka etäisyys San Franciscosta ei ole sinänsä pitkä, kannattaa ensimmäinen majoituspaikka etsiä väliltä Santa Cruz ja Monterey. Esimerkiksi Montereyn keskusta ja sen länsipuolella oleva niemen kärki tarjoavat hyvät mahdollisuudet mukaviin kävelyretkiin automatkan varrella.

California 1 -tien varrelle sijoittuvista nähtävyyksistä suosituin, Tyynen Valtameren rannikon maisemien lisäksi, on San Simeon -nimisen pienen kylän kohdalla vuoren huipulle rakennettu Hearst Castle. Siihen tutustumiseen kannattaa varata noin kolme tuntia. Liput kannattaa hankkia etukäteen internetistä (www.hearstcastle.org). Legendaarisen sanomalehti-imperiumin perustajan vuosina 1919 – 1947 rakennuttama unelmakoti on arkkitehtuurin, taidekokoelmien, ympäristön näköalojen sekä aikansa viihdemaailman tähtiin (erityisesti Hollywoodiin) liittyvien tarinoiden puolesta mielenkiintoinen tutustumiskohde. Suosituimpina loma-aikoina, tutustumiskäynti kannattaa varata, jopa viikkoa ennen tiettyyn kellonaikaan ajoittuvaan vierailua ja saapua ajoissa paikalle. Linnaan tai sen lähistölle pääsee vain opastetuilla kierroksilla, joita on valittavana useita erilaisia. Ilman kierrokselle osallistumista, linnan voi nähdä vain pienenä pisteenä vuoren huipulla tai tutustumalla opastuskeskuksen myymälässä myytäviin kirjoihin.

Montereyn eteläpuolelta voi olla vaikea löytää majoituspaikkaa (ainakaan ilman ennakkovarausta) reilun 100 mailin matkalla. Seuraavat suuremmat paikkakunnat, joilta majoitusta kannattaa etsiä ovat Cambria, Cayucos, Morro Bay, Los Osos sekä hieman sisämaassa olevat Paso Robles ja San Luis Obispo. Näiltä seuduilta kannattaa toinen majoituspaikka San Franciscon ja Los Angelesin väliltä etsiä.

Pismo Beachin ja Grover Cityn jälkeen California 1 -tie oikaisee muutaman kymmenen mailin matkalta sisämaan kautta, ohittaen rannikolle sijoittuvan sotilastukikohdan. Seuraavan kerran tie jatkaa kulkuaan meren rantaa pitkin Gaviota -kaupungin kohdalta, jonka jälkeen tie levenee ja liikenne lisääntyy. Myös rantakaupunkeja on tiheämmässä ja majoitusvaihtoehtoja on enemmän. Esimerkiksi Santa Barbara on kaunis kaupunki, jolla on yllättävän pitkä historia. Useat Kalifornian vanhoista kaupungeista ovat syntyneet espanjalaisten lähetyssaarnaajien 1700-luvulla perustamien lähetysasemien ympärille.

Los Angelesin alueelle tultaessa, tunnettuja rantakaupunkeja ovat Malibu, Santa Monica, Venice ja Marina Del Rey, joista löytyvät monipuoliset matkailupalvelut ja paljon muuta nähtävää, erityisesti rantabulevardien läheisyydessä.

San Franciscon ja Los Angelesin välillä olevat sisämaan paikkakunnat, erityisesti Paso Roblesin ja Lompocin seudut ovat tunnettuja viinintuotantoalueita, joihin voi tutustua esimerkiksi yhden ylimääräisen pysähdyksen ja yöpymisen verran.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”California 1 -rantatie

Kommentointi on suljettu.