Los Angeles

Los Angeles on kiehtova ja haastava matkakohde. Etelä-Kalifornian suurkaupunkialueeseen tutustuminen kannattaa suunnitella hyvin. Nähtävää on paljon. Vaikka etäisyydet eivät ole pitkät, yhden päivän aikana ei ehdi tutustua moneen asiaan. Joihinkin kohteisiin voi varata useammankin päivän. Los Angelesin alueella välimatkoja arvioidaan sekä matkan pituudessa maileina että matkaan käytettävässä ajassa.

Los Angelesin alueella majoituksen sijainnin ja liikkumistavan valinta ovat tärkeitä, tärkeämpiä kuin yleensä suurkaupungeissa. Los Angeles on kaupunki, jossa ei kuljeskella ja löydetä. Los Angelesissa ihmiset päättävät mihin menevät ja käyttävät aikaa päästäkseen haluamaansa paikkaan.

Kolme tapaa tutustua Los Angelesin alueeseen

Los Angelesin alueeseen voi periaatteessa tutustua kolmella eri tavalla, joiden väliltä kannattaa valinta tehdä jo matkaa suunnitellessa.

(1) Matkustaa omaan suosikkikohteeseen ja manoittua sinne (esim. Disneyland tai Venice Beach). Majoituksesta on varauduttava maksamaan, mutta perillä liikkuminen on helpompaa.

(2) Valita eri suosikkikohteiden ”keskeltä” sopiva majoituspaikka ja vuokrata auto. Tämä sopii niille, joilla on mielellään kokemusta amerikkalaisesta liikenteestä ja siellä suunnistamisesta. Autossa istuminen vie aikaa, mutta mahdollistaa eri kohteisiin pääsyn.

(3) Majoittua jonkun matkailukohteen lähistölle ja tehdä sieltä kiertoajeluita eri kohteisiin. Amerikkalaiset suurkaupunkien ja matkailukohteiden opastetut kiertoajelut ovat yleensä erittäin hyvin toteutettuja, hauskoja ja ne antavat paljon tietoa alueesta ja nähtävyyksistä. Edellytyksenä kiertoajeluille osallistumiseen on kohtuullinen englanninkielen taito. Kiertoajeluiden etuna on helppous. Usein tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja niin ajankäytön kuin myös kohteiden erilaisten yhdistelmien suhteen.

Los Angelesin alueen kohteet ja koettavat

Los Angeles on kaupunki, joka herättää erilaisia mielikuvia ja vahvoja mielipiteitä alueen elämäntavasta, viihdeteollisuudesta ja ilmastosta. Tutustuminen Los Angelesin alueeseen antaa varmasti erilaisen kokemuksen kaupunkialueesta kuin mitä yleiset ennakkokäsitykset antavat odottaa.

Los Angeles on pieni kaupunki – siis pieni osa suurta kaupunkialuetta. Los Angeles, L.A., on suurkaupunkialueen hallinnon ja talouden keskus. Itse Los Angelesin kaupungissa on vain pieni osa niistä asioista, joihin alueella kannattaa tutustua.

Los Angelesin alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. Los Angeles tarjoaa jokaiselle jotain ja paljon muutakin, myös yllättäviä asioita. Yhden matkan aikana kannattaa yrittää tutustua vain kohteisiin, jotka ovat kiinnostavia ja kohtuullisesti helposti saavutettavissa. Seuraavaan on koottu esimerkkejä erilaisille kohderyhmille mahdollisista kohteista, joihin Los Angelesissa kannattaa tutustua.

Lapsiperheille ja lapsenmielisille: Kaikista maailman huvipuistoista tunnetuin on varmasti Disneyland, josta on muodostunut käsite ja jonka näkymistä tunnistaa tuttuja maisemia ja hahmoja Disneyn piirroselokuvista ja sarjakuvista. Disneyland tarjoaa tekemistä, nähtävää ja koettavaa helposti pariksi päiväksi. Disneylandin lähellä on toinen Yhdysvalloissa tunnettu ja arvostettu huvipuisto, Knott’s Berry Farm, joka sekin on näkemisen arvoinen.

Elokuvien ystäville: Hollywood on Yhdysvaltojen elokuvatuotannon keskus. Hollywood Boulevardin varrelle perustettujen elokuvastudioiden ympärille on muodostunut kaupunki, jossa kaikilla viihdeteollisuuden johtavilla yrityksillä on toimistonsa ja filmitähdillä kotinsa. Pienellä matkalla pitkää katua on nähtävää myös matkailijoille. Muutamaa tuntia enempää nähtävää itse Hollowoodin keskustassa ei ole. Hollywood Walk of Fame -katuosuudelta löytää kuuluisien viihteen tekijöiden (siis näyttelijöiden, muusikoiden, ohjaajien tms.) nimiä tähtiin merkittyinä. Grauman’s Chinese Theatren edessä on alue, jossa elokuvatähdet ovat painaneet betonilaattoihin jalanjälkensä ja kirjoittaneet tervehdyksensä. Oscar -juhlien punainen matto, jota pitkin elokuvamaailman kuka-kukin-on -henkilöt saapuvat, ja läheiselle vuoren rinteelle pystytetyt Hollywood -kirjaimet ovat tuttuja uutiskuvista, mutta niitä on vaikea päästä näkemään läheltä. Universal Studios -teemapuisto on elokuviin keskittynyt huvipuisto, jossa pääsee näkemään elokuvien lavasteita ja temppuja.

Musiikkia joka makuun: Los Angelesin alue on New Yorkin ja Nashvillen ohella yksi Yhdysvaltojen musiikkielämän ja -studioiden keskuksia. Los Angelesin alueella esiintyvät ja levyttävät kaikkien musiikkityylien mestarit. Musiikkitarjontaa löytyy laidasta laitaan niin klassisen musiikin ystäville kuin uusimman nuorisomusiikin etsijälle. Los Angelesin keskustan harvoja nähtävyyksiä on Disney -konserttitalo, joka on jo rakennuksena näkemisen arvoinen ja jossa esiintyvät mm. Los Angelesin filharmoonikot -orkesteri. Hollywood Bowl on ulkoilmakonserttilava, jossa ovat esiintyneet kaikki maailman tunnetuimmat artistit. Siellä mm. Beatles varmisti paikkansa myös amerikkalaisen yleisön tietoisuudessa. Los Angelesin alueelta on lähtöisin ja sinne on siirtynyt paljon kevyen musiikin artisteja. Puhuttaessa Los Angelesin alueen musiikista ei voi jättää mainitsematta Beach Boys -yhtyettä, jonka lauluista on muodostunut paikallisen elämäntavan tunnus- ja taustamusiikkia.

Kuuluisuuksien kotikulmilla: Los Angelesin lähistöllä asuu ja on toiminut paljon viihdemaailman tunnettuja henkilöitä. Bel AirBeverly Hills, Hollywood Hills, Santa Monica ja Venice Beach ovat asuinalueita, joilla monella julkkiksella on koti ja joita pääsee näkemään (ulkopuolelta) helposti esim. opastetun kiertoajelun avulla. Myynnissä on myös karttoja, joihin on merkitty kuuluisuuksien koteja. Beverly Hillsin Rodeo Drive on yksi maailman hienoimmista ostosalueista, jonka kulmilla voi vastaan tulla elokuvista tuttuja ihmisiä. Beverly Hillsin keskustan lisäksi Santa Monica ja Venice ovat alueita, johin voi tutustua myös kävellen.

Rantaelämää: Etelä-Kaliforniassa on muutaman sadan mailin mittainen, lähes yhtenäinen, hiekkaranta, joka on pieniä (yleensä sotilaiden harjoitus-) alueita lukuunottamatta kaikkien ihmisten vapaasti käytettävissä. Säänöllisin välein rannalle rakennetut ja merelle suuntautuvat laiturit sekä kaupunkien kohdalla ranta-alueille rakennetut puistot mahdollistavat kävelyretket. Rannoilla on paljon nähtävää sekä monipuoliset ravintola- ja liikuntapalvelut. Meressä uiminen on mahdollista ympäri vuoden. Uimapaikan valinnassa kannattaa seurata paikallisten esimerkkiä sekä hengenpelastajien ohjeita. Rannoilla, kuten monessa muussakin paikassa, on tarkat säännöt käyttäytymiselle ja joskus jopa pukeutumiselle. Lisäksi esim. surffaajille ja uimareille on usein varattu omat alueet (esim. laiturien etelä- ja pohjoispuolilta). Erityisen tarkka kannattaa olla aaltojen suhteen. Vaikka aallot näyttäisivät pieniltä, voi merenkäynti olla vaarallista eli virta voi viedä olosuhteita tuntemattoman uimarin mukanaan myös suhteellisen matalasta vedestä. Meri on aina vaarallinen ja siksi paikallisten uimareiden esimerkki ja läheisyys kannattaa huomioida uintiretkeä suunniteltaessa.

Huntington Beach on Los Angelesin eteläpuolella oleva rantakaupunki, jota kutsutaan myös nimellä Surf City. Siellä on mahdollisuus nähdä ja kokea Kalifornian rantaelämää aidoimmillaan. Ranta, meri, musiikki ja hyvä ruoka ovat aina tavoitettavissa. Huntington Beach on myös ranta, jolla varmimmin pääsee näkemään lainelautailijoita – usein aamuvarhaisesta iltamyöhään asti.

Urheilua, urheilua: Los Angelesin alueen näkyvimmät urheilulajit ovat surffaus, koripallo ja baseball. Erityisesti Los Angeles Lakers -koripallojoukkueen kotiotteluita seurataan tarkasti. Kevääseen, kesään ja alkusyksyyn ajoittuvalla baseball -kaudella Dodgers ja Angels -joukkueet ovat uutisissa paljon esillä. Jääkiekolla ja amerikkalaisella jalkapallolla on omat seuraajansa, mutta niiden fanituotteet eivät näy Los Angelesin alueella yhtä paljon katukuvassa kuin koripallo- ja baseball -joukkueiden vastaavat. Aivan suosituimpia otteluita lukuunottamatta, lippuja otteluihin voi kysellä vielä päivää paria aikaisemmin tai jopa samana päivänä.

Taidetta ja museoita: Los Angelesin alueella on esillä paljon kuvataiteen mestariteoksia. Getty Museum on yksi maailman parhaista taidemuseoista, joka on sekä kokoelmiensa että ympäristönsä puolesta näkeminen matkakohde. Los Angelesin alueelta löytyy useita korkeatasoisia taidemuseoita. Lisäksi esim. Los Angelesin luonnonhistoriallinen museo on tunnettu niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa. Long Beachin satamassa on Queen Mary -valtamerilaiva, joka on ollut 1930 – 1960 -luvuilla Atlantin liikenteessä. Nykyisin laiva on museo ja hotelli.

Luonto ja ympäristö: Vaikka Los Angelesin savusumu aika ajoin selvästi erottuu maisemia katseltaessa, Los Angelesin alue tarjoaa rannikon merituulia ja vuoristoseutujen lumihuippuja. Kohtuullisen lyhyiden, mutta liikenteen huomioon ottaen aikaa vievien, etäisyyksien päässä on sekä kuivaa hiekkaerämaata että laskettelukeskuksia. San Diegon eläintarha ja Sea World -merieläintarha ja huvipuisto ovat nekin kohtuullisen etäisyyden päässä Los Angelesin alueelta. Joshua Tree -luonnonpuiston erämaat ja kaktusmaisemat ovat nekin sopivan ajomatkan päässä Los Angelesista pidempää kokopäiväretkeä ajatellen.

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Los Angeles

Kommentointi on suljettu.