Yosemite

Yosemite National Park on yksi Kalifornian ja Yhdysvaltojen hienoimmista kansallispuistoista. Sierra Nevadan vuoristoalueella sijaitsevasta Yosemitesta löytyy hienoja maisemia ja paljon nähtävää muutaman päivän vierailua varten.

Kansallispuiston keskus on Yosemite Valley, kapea laakso jyrkkärinteisten vuorien välissä. Sieltä alkavat erilaiset vaellusreitit niin vaativiin kalliokiipeilykohteisiin kuin kevyisiin kävelyretkiin. Itse laakson läpäisee kirkas joki ja vuorten rinteillä näkyy korkeita vesiputouksia. Laaksoa pääsee ihailemaan myös toisesta näkökulmasta, ajamalla parikymmentä kilometriä vuoristotietä, Glacier Point -näköalapaikalle.

Yosemiten kansallispuiston eteläosassa sijaitsee Mariposa Grove, joka on yksi parhaista paikoista tutustua Kalifornian punapuihin. Mahtavat puuvanhukset kasvavat korkealla vuoristossa. Kauempaa katsottuna havupuumetsä ei näytä erikoiselta. Puiden valtavat mittasuhteet ja ohut vuoristoilma paljastavat kuitenkin paikan erikoisuuden. Kävelyretki tai opastettu kiertoajelu metsän keskellä tuntuu kuin olisi astunut jättiläisten maailmaan. Jos puu on kaatunut, sen yli ei näe ja kierros on pitkä.

Kalifornian suurkaupungeista Yosemiteen kannattaa suunnistaa San Franciscosta tai San Josesta. Ajomatkaan kannattaa varata pysähdyksineen noin puoli päivää ja perillä kannattaa olla valoisana aikana. Yosemitesta tai sen lähistöltä kannattaa majoitus varata etukäteen. Majoituspaikkoja on rajallinen määrä, mutta majoitusvaihtoehtoja on monen hintaista ja tasoista.

Yosemite Valleyn vuonna 1927 rakennettu Ahwahnee -hotelli edustaa tyyliltään ja tunnelmaltaan luksusta, joka tarjoaa mahdollisuuden nauttia päivällistä iltapuvussa ja pikkukengissä mahtavien maisemien keskellä. Kyseisen hotellin ravintola on harvoja paikkoja Amerikassa, jossa yhä 2000-luvulla on pukeutumiskoodi. Hotellin aulaan, matkamuistomyymälään ja kahvilaan ovat toki kaikki tervetulleita myös rennommissa vaatteissa. Sisään pyrkivät ja usein myös onnistuvat tulemaan myös paikalliset oravat, joita alueella on paljon. Toista ääripäätä majoitusvaihtoehdoista edustavat telttaleirit, joissa on tiukat säännöt matkatavaroiden ja eväiden käsittelyyn. Teltta-alueella ja autoissa ei saa säilyttää mitään elintarvikkeita, jotka pitää sijoittaa erillisiin ja hieman kauempaa löytyviin lukittuihin kaappeihin. Erityisesti öisin alueella kulkee karhuja, joiden tarkka vainu johdattaa ne murtautumaan autoihin ja hyökkäämään telttoihin, joista tulee ruuan hajua.

Yosemitessa on paljon villieläimiä. Niitä voi olla vaikea nähdä, mutta hyvin lähellä teitä ja majoituspaikkoja liikkuu peuroja, karhuja ja muita eläimiä. Oravien puuhia on hauska seurata.

Yosemiten läpi itä-länsi -suunnassa kulkeva tie 120 on hieno, mutta hidas, reitti Sierra Nevadan vuoriston yli esimerkiksi matkalla San Franciscosta Death Valleyn kautta Las Vegasiin. Kyseinen tie on suljettu sääolojen vuoksi talvella (usein jopa toukokuulle asti).

Yosemiten kansallispuisto, kuten suuri osa muistakin kansallispuistoista, on maksullisia. Maksu maksetaan kansallispuistoon saavuttaessa joko portilla tai pienempien teiden varsilla myös itsepalveluna. Joissakin kansallispuistoissa voi olla eri vaihtoehtoja maksulle riippuen siitä, miten kauan alueella aikoo oleskella ja onko aikeissa mennä johonkin toiseenkin kansallispuistoon. Yleensä maksu peritään ajoneuvon tyypin mukaan eli onko kysymyksessä henkilöauto, matkailuauto tai linja-auto.

Advertisement