Turvallisuus

Missä tahansa maailmalla voi joutua ryöstön tai väkivallan kohteeksi. Siksi kannattaa miettiä, missä, milloin ja missä kunnossa liikkuu. Arvokkaiden esineiden mukaan ottamista on aina harkittava. Lompakot, matkapuhelimet, kamerat, aurinkolasit ja käsilaukut ovat ne, jotka kiinnostavat varkaita. Koko ajan on hyvä olla valpas, katsella ympärille ja pitää silmällä myös matkakumppaneita.

Vältä keskittymästä vääriin asioihin

Keskittyminen matkapuhelimeen puhumiseen ja liikkumiseen vieraassa ympäristössä jättää helposti käsilaukun, taskut ja matkakumppanit omien havaintojen ulkopuolelle. Kun puhuu puhelimeen, kannattaa pysähtyä ja siirtyä seinän viereen tai muuhun sellaiseen paikkaan, jossa esimerkiksi takana ei pääse kukaan huomaamatta liikkumaan. Lähistöllä olevat taskuvarkaat tarkkailevat sitä, milloin turistin valppaus herpaantuu. Myös vieraan kielen puhuminen puhelimeen helpottaa matkailijan tunnistamista. On maita, joissa jokainen ulkomaalainen – myös opiskelijabudjetilla liikkuva reppumatkailija – on paikallisten ihmisten näkökulmasta rikas.

Katumyyjien ja -taiteilijoiden ympärille kokoontuu usein uteliasta väkeä. Suurin osa näistä katutapahtumista on harmitonta viihdettä ja paikallisten tapa hankkia lisäansioita. Jossain tapauksissa koko ”houkutus” on tehty vain siksi, että sen ympärillä voidaan ryöstää turisteja. Tätä toimintaa on valitettavasti kaikissa suurkaupungeissa, myös turvallisen tuntuisissa Pohjoismaissa.

Matkailijan huomion kiinnittäminen johonkin muuhun kuin oman omaisuuden vartiointiin on helppoa. Esimerkiksi kaukomatkoilla länsimaisen turistin housun lahkeeseen heitetty suuri hämähäkki saa monet matkailijat löysäämään otteensa repusta ja ryöstö on jo tapahtunut. Varkaat käyttävät hyväkseen psykologiaa. Myös paikallisen luonnon ja kulttuurin vieraus saa turistin tarkkaavaisuuden kiinnittymään vääriin asioihin ja siitä seurauksena voi olla yllättäviä reaktioita.

Arvoesineet ja asiakirjat

Hotellihuoneen, laivan ja junan majoitushyttien ovet ja ikkunat sekä poistumistiet on syytä tarkastaa aina, kun tavaraa jättää niihin tai käy levolle. Lukitus pitää varmistaa aina huoneesta postuttaessa ja sinne tultaessa. Jos huoneessa on kassakaappi, kannattaa sitä käyttää. Matkarahat kannattaa säilyttää 2 – 3 eri paikassa, osa vaatteiden alla, pieni käyttökassa helposti saatavilla ja osa jossain muualla (esim. hotellin kassakaapissa).

Ulkomailla luottokortilla maksettaessa ei kannata tarjota passia myyjälle nähtäväksi ellei sitä erikseen pyydetä. Jos myyjä pyytää henkilöllisyyden todistamista, kannattaa ensin tarjota ajokorttia tai muuta kuvallista henkilötietoja sisältävää korttia ja vasta viimeiseksi passia. Paljon matkustavan kannattaa passin lisäksi pitää mukana sekä ajokorttia että virallista henkilöllisyystodistusta (ja säilyttää niitä kaikkia eri paikoissa).

Maanjäristykset ja myrskyt

Suuri osa maailman väestöstä elää alueilla, joilla on maanjäristyksiä, maanvyöryjä, myrskyjä tai muita voimakkaita luonnonilmiöitä. Niiden ennakointi on vaikeaa, mutta niihin voi yrittää varautua. Osa matkakohteista voi olla suljettuna osan vuodesta (esimerkiksi hurrikaanikausina). Yllättäviä sääilmiöitä voi esiintyä kuitenkin kaikkina vuodenaikoina. Säätiedotusten seuraaminen matkoilla onkin erittäin tärkeää. Matkailijan kannattaa ottaa vakavasti myös sellaiset varoitukset, joita paikalliset asukkaat eivät välttämättä (ainakaan heti näkyvästi) noudata. Esimerkiksi uimarantojen ja laskettelurinteiden varoitukset pyrkivät ennakoimaan muutoksia, jotka voivat tapahtua yllättäen. Kaunis, aurinkoinen ja tyyni päivä voi muuttua minuuteissa, joskus jopa sekunneissa, myrskyksi.

Kaikissa majoituspaikoissa ja liikennevälineissä turvaohjeet kannattaa aina silmäillä läpi ja selvittää hätäpoistumisteiden sijainti. Paljon matkustavien on mahdollista havaita selviä eroja lentokoneiden turvaohjeissa eri puolilla maailmaa ja eri reiteillä.

Vesipulloa kannattaa pitää mukana aina kun se vain on mahdollista. Vettä voi tarvita sekä juomiseen että esimerkiksi käsien ja kasvojen huuhtomiseen. Juomista pitää olla varalla siksi että jää jumiin johonkin.

Maanjäristysalueilla erityisesti majoituspaikoissa kannattaa käden ulottuvilla (esim. yöpöydällä) pitää taskulamppua, pilliä ja pientä linkkuveistä. Ne voi kiinnittää esimerkiksi yhteen kaulanauhaan, josta on helppo saada ote kiireellisessä tilanteessa. Joissakin maissa, kuten Japanissa, hotellihuoneiden varusteisiin kuuluu maanjäristysten varalta taskulamppu, joka on kiinnitetty usein kirjoituspöydän tason alapuolelle. Maanjäristyksen sattuessa kannattaa hakeutua rakennuksen kantavien seinien lähelle, oviaukkoihin ja suojautua esimerkiksi pöydän alle. Tyynyn avulla on hyvä suojata päätä. Maanjäristyksen alkaessa on aikaa toimia vain muutamia sekunteja. Vaarana on jäädä kaatuvien ja putoavien esineiden alle tai niiden ruhjomaksi. Maanjäristyksen jälkeen voi olla vaikea saada ovia avatuksi. Pilli auttaa pyytämään apua ja taskulamppua voi tarvita pimeässä liikkumiseen.

Suuri osa maanjäristyksistä on niin pieniä että niitä ei edes huomaa tai niitä luulee ohi menevän junan tai liikenteen tärinäksi. Esimerkiksi Japanissa tapahtuu vuosittain useita satoja maanjäristyksiä. Maanjäristyksiä varten on kuitenkin hyvä varautua, koska osa niistä on suuria, yllättäviä ja aiheuttavat suurta tuhoa sekuntien kuluessa.

Varovaisuus kannattaa aina

Ryöstetyksi voi tulla sekä väentungoksen keskellä että yksinäisellä kadulla. Kuka tahansa voi joutua ryöstön tai väkivallan kohteeksi. Se on hyvä tiedostaa, mutta sen ei saa antaa estää tutustumista vieraisiin kulttuureihin ja maailman ihmeisiin. Missä tahansa voi tapahtua onnettomuuksia. Luonnonilmiöitä on jopa paikallisväestön vaikea ennakoida, mutta niiden voimaa ja vaikutusta on matkailijan lähes mahdoton osata arvioida. Sääolot ja auringonpaiste voivat yllättää aina kun siirrytään ilmastovyöhykkeeltä toiselle tai liikutaan eri leveysasteilla. On syytä varautua erilaisiin tilanteisiin.

Advertisement