Miami

Jos suuntana on Miami, kannattaa mennä suoraan Miami Beachille ja siellä South Beachille, joka on matkailu- ja viihdepalveluiden keskus. Varsinainen Miamin kaupunki on kuin mikä tahansa amerikkalainen suurkaupunki pilvenpiirtäjineen ja katuineen. Kaupunki voi olla pettymys. Kun puhutaan Miamista, tarkoitetaan yleensä Miami Beachia eli Miamin länsipuolella olevan niemen eteläosaa sekä Miamin muutamia esikaupunkeja.

Miamin esikaupungeista tunnetuimmat ovat Coral Gables, Little Havana, Coconut Grove ja Biscayne Bay, joissa on erilaista arkkitehtuuria, amerikkalaista historiaa ja kuuluisuuksien asuntoja. Niihin voi helposti tutustua kiertoajelun avulla. Coral Gables on Miamin matkailuhistorian käynnistyspaikka, johon rakennettiin 1920-luvulla hienostohotelli (Biltmore Hotel) sekä Venetian Pool -uimalaitos, jota kannattaa käydä katsomassa tai vaikka uimassa.
Jos viihteen, urheilun ja muiden kuuluisuuksien hulppeat kodit kiinnostavat, niitä kannattaa käydä katsomassa Biscayne Bay -veneretkillä, joita järjestetään sekä Miamin keskustan tuntumasta että Miami Beachilta.

Miami Beach, South Beach ja lähialueet

Varsinainen Miamin matkailukohde on siis Miami Beach, jonka palvelut, liikenneyhteydet ja ympäristö ovat ihanteelliset loman viettoon. Miami Beachin itäpuolella on kymmenien kilometrien hiekkaranta, jonka South Beach on ”se” elokuvien ja matkailumainosten Miami. Siellä näkemisen arvoisia ovat Art Deco -tyyliset rakennukset, rannan suuntainen kävelytie (Boardwalk) sekä shoppailukatu, Lincoln Road.

Miami Beachin eteläkärjen tuntumassa on Ocean Drive -niminen katu, joka Art Deco -arkkitehtuuri on kuuluisa. Tyylisuunta perustuu 1920- ja 30-luvun modernismin pelkistettyihin mutta koristeellisiin yksityiskohtiin. Myöhemmin rakennuksia maalattiin pastellinsävyillä. Esimerkiksi 1980-luvun Miami Vice -televisiosarjassa siitä tehtiin Miamin ”tuntomerkkejä”.

Miami Beachin kävely- ja ostoskatualue on Lincoln Mall. Shoppailusta kiinnostuneet saavat aikansa hyvin kulumaan erityisesti Miami Beachin pohjoispuolelta löytyvissä ostosmaailmoissa: Sawgrass Mills Mall (väitetään olevan maailman suurin ostoskeskus – Huom! Kaukana eli muutaman kymmenen kilometrin päässä Miamin keskustasta) sekä Aventura Mall (edellistä lähempänä, mutta kohtuullisen pitkän paikallisbussireitin päässä sekin).

Miamin alueelta löytyy yllättäviä matkailukohteita. Yksi niistä on The Ancient Spanish Monastery (http://www.spanishmonastery.com/), joka on 1100 -luvulla rakennettu luostari. Rakennus on valmistunut yli 300 vuotta ennen kuin Kristoffer Kolumbus saapui Amerikkaan vuonna 1492. Välillä luostari tosin oli pakattuna noin 11.000 laatikkoon. Luostari oli yksi lehti-imperiumin omistajan William Randolph Hearstin uskomattomista rakennushankkeista, joka ei koskaan toteutunut suunnitelmien mukaisesti. Suu- ja sorkkataudin sekä Hearstin taloudellisten vaikeuksien vuoksi rakennus oli varastoituna 26 vuotta New Yorkissa. Nykyisellä paikallaan rakennus on ollut vasta 1950-luvun alkupuolelta alkaen.

The Palms -hotelli South Beachilla on tasokas ja suositeltava majoituspaikka (www.thepalmshotel.com).

Retkikohteita Miamista muualle Floridaan
Miamista kannattaa tehdä päivän tai muutamankin retkiä Floridan eri osiin.

Everglades National Park (Miamin länsipuolella) kiinnostaa niitä, jotka haluavat nähdä Floridan suoalueiden luontoa ja villieläimiä. Alueella on mahdollisuus nähdä lintuja ja alligaattoreita sekä päästä air boat (suokiitäjä) -ajelulle.
Key West on pieni kaupunki pitkän pengertien päässä, kaukana Karibian meren keskellä. Miamin ja Key Westin välisen saaristotien maisemat ovat upeat. The Keys on käsite, johon kannattaa tutustua. Key Westin pikkukaupungissa sijaitsee mm. nobelkirjailija Ernest Hemmingwayn koti, joka toimii nykyisin museona.

Disney World sijaitsee Orlandossa ja on melkein keskellä Floridan niemimaata. Se kiinnostaa erityisesti lapsiperheitä. Samalla seudulla on myös Universal Studios Orlando -elokuvateemahuvipuisto sekä Sea World -meriteemaeläinpuisto erilaisine esityksineen. Kennedy Space Center/ Cape Canaveral sijaitsee Floridan länsirannikolla Orlandon korkeudella. Siellä on avaruushistorian museo sekä mahdollisuus nähdä avaruusrakettien laukaisuja. Rakettien alustavat aikataulut löytyvät internetistä (www.nasa.gov => Missions => Nasa Calendar).
Floridan sää, erityisesti niemimaan eteläosassa, on arvaamaton kesällä. Auringonpaiste voi muutamassa minuutissa muuttua kaatosateeksi. Lämmintä siellä kuitenkin on, joten sadetta ei tarvitse pelätä. Silti sään muutoksiin kannattaa aina varautua.

Advertisement