Matkatavarat

Matkalaukkuun oikeat merkinnät

Matkalaukkuun, joka jätetään kuljetettavaksi matkatavaroina lentokoneessa, junassa, linja-autossa tai vaikka vain hotellin kantajille, kannattaa aina laittaa nimilappu, jossa on matkustajan (ei laukun omistajan) nimi ja kotiyhteystiedot (täydellinen postiosoite, puhelinnumero kansainvälisessä muodossa ja sähköpostiosoite). Menomatkalla matkalaukun ulkopuolelle kannattaa kiinnittää myös ensimmäisen majoituspaikan osoite. Siten mahdollisesti myöhästyvät matkatavarat löytävät paremmin perille.

Matkalaukun valinnassa kannattaa suosia sellaista laukkua, joka erottuu muista. Oma matkalaukku pitää pystyä tunnistamaan myös kauempaa. Tunnistettava matkalaukku on hyödyllinen ominaisuus, jos matkalaukkua joutuu etsimään esimerkiksi lentokentän matkalaukkuvuorien keskeltä silloin kun lentoliikenteessä tulee paljon muutoksia (mm. sääolosuhteiden vuoksi). Helposti tunnistettavat matkalaukut eivät ole varkaiden mieleen. Matkalaukku ei saa kuitenkaan olla niin erottuva että se näyttäisi arvokkaalta. Esimerkiksi lentoyhtiöiden ja luottokorttien ”platinajäsenmerkit” kannattaa jättää matkalaukuista pois. Ne houkuttelevat varkaita tutustumaan matkalaukkuihin tarkemmin.

Matkalaukun sisälle, heti kun kannen avaa, kannattaa pakata A4 -kokoa oleva paperi, jolle on kirjoitettu matkustajan yhteystiedot sekä matkareitti (eli hotellien osoitteet). Jos matkatavara vahingoittuu niin että ulkopuolelta irtoavat kaikki tunnisteet, sisältä löytyvien tietojen avulla avulla matkalaukku voi löytyä myöhemmin. Ilman mitään tunnistetietoja matkalaukku voi muutaman vuoden päästä päätyä esimerkiksi Alabamaan (Yhdysvaltoihin), jossa on kadonneiden matkatavaroiden myymälä (www.unclaimedbaggage.com).

Pakkaa oikein

Lentoyhtiöt ovat olleet viime vuosina tarkempia matkatavaroiden koon, määrän, painon ja sisällön suhteen. Ennen lentomatkaa on hyvä tarkastaa, miten paljon ja minkä kokoista matkatavaraa saa ottaa matkustamoon ja kirjata ruumaan. Joillakin lentoyhtiöillä käsimatkatavaroiden määräykset vaihtelevat konetyypeittäin. Usein lentolipusta tai matkakuvauksesta näkee ruumaan otettavan matkatavaran enimmäiskappalemäärä (eli kollit) ja yhteispaino matkustajaa kohden. Sen sijaan käsimatkatavaran rajoitusten selvittäminen voi olla vaikeampaa. Yleensä, mutta ei aina, käsimatkatavaraksi voi ottaa pienehkön laukun ja päällysvaatteet.

Nesteiden, elektronisten laitteiden, elintarvikkeiden ja tiettyjen matkamuistojen (esim. bumerangien) kuljettamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, koska pakkauskoosta ja määrästä johtuen voi turva- ja tullitarkastuksissa joutua ongelmiin. Esimerkiksi Australia on erittäin tarkka siitä, mitä maahan saa viedä. Sinne ei saa viedä lainkaan elintarvikkeita, juomia eikä puuesineitä.

Käsimatkatavaroihin kannattaa pakata välttämättömyystarvikkeet siltä varalta, jos matkalaukku ei tulekaan samalla lennolla vaan esimerkiksi seuraavana päivänä. Lääkkeet on hyvä pitää alkuperäispakkauksissa ja reseptilääkkeistä kannattaa pitää reseptit mukana (tai ainakin pakkauksessa, jossa apteekin annosteluohjetarra käyttäjän nimitiedoin varustettuna).

Älä lukitse avaimella tai numerokoodilla matkalaukkua, joka jätetään kuljetettavaksi lentokoneen ruumaan! Useissa maissa viranomaiset avaavat käytännössä kaikkien ulkomaalaisten matkailijoiden matkatavarat. Jos lukkoa ei tulli- tai turvallisuusviranomainen saa ensimmäisellä yrittämällä auki, hän todennäköisesti murtaa lukon. Tätä vahinkoa eivät matkavakuutukset, lentoyhtiöt tai valtiot korvaa, koska kysymyksessä on matkustajan itsensä aiheuttama vahinko. Mikäli matkalaukussa on numerokoodi, se kannattaa lentomatkan ajaksi asettaa perusasentoon eli määrittää 000 tms. koodi.

Harkintaa matkamuistoihin ja tuliaisiin

Matkamuistojen ja tuliaisten hankinnassa pitää muistaa sekä tullisäädökset että maasta vienti- ja maahantuontirajoitukset. Lisäksi esimerkiksi sähkölaitteiden hankinnassa kannattaa miettiä sekä laitteiden takuuta että niiden käytettävyyttä kotimaan sähköverkossa. Vaikka laitteen hankintahinnassa säästäisi jonkin verran, voi mahdollisesta pistokeadapterin hankinnasta tulla lisäkustannuksia ja adapterin käyttö voi pidemmän päälle osoittautua epäkäytännölliseksi. Myös laitteiden takuuehdot voivat eri maissa olla erilaisia ja ulkomailta hankitun tuotteen takuuasiat pitää hoitaa kyseisessä maassa.

Euroopassa voi olla vaikea muistaa, mitä mistäkin maasta saa tuoda, miten paljon ja minkä arvosta. EU:n ulkopuolelta matkamuistoja ja tuliaisia tuotaessa on erilaiset rajoitukset kuin EU:n sisällä. Välillä esimerkiksi teen tuontimäärät EU:n ulkopuolelta ovat olleet rajoitetummat kuin alkoholi- ja tupakkatuotteiden. Myös matkamuistojen ja tuliaisten kokonaissumman rajoitukset saattavat yllättää matkailijan.

Eri maissa on hyvin erilaisia rajoituksia siitä, mitä saa maahan viedä. Erityisesti Australiaan mentäessä ja maan eri osien välillä liikuttaessa on huomioitava erittäin tiukat rajoitukset, joilla yritetään estää kasvi- ja eläintautien sekä uusien lajikkeiden leviämistä. Australiaan ei kannata edes yrittää viedä minkäänlaisia puuesineitä. Jos kotiavaimessa on puinen avaimenperä, se kannattaa poistaa ennen Australian matkaa.

Näyttökuva 2015-03-14 kello 13.07.06

Advertisement