Milano – vähän kaikkea ja kaikki hyvää

Milanoa pidetään yhtenä muodin ja jalkapallon pääkaupungeista. Milanosta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Kaupunki on yksi kaupan, liikenteen ja teollisuuden keskuksista. Milanosta löytyy hienoa arkkitehtuuria, kuvataiteen aarteita ja musiikkielämyksiä. Milanon monipuolisuus on sen paras anti. Milanossa on kaikkea vähän, mutta se on maailman mittakaavassa hyvää.

Vaikka Milano on tunnettu muotivaatteista, voi kaupunki tuottaa pettymyksen shoppailumatkaajalle. Milanosta löytyy kaikkea, mutta ostosmahdollisuuksia on yllättävän vähän. Toki jokaisella muotimerkillä on omat putiikit, jopa useampiakin, mutta muista Euroopan kaupungeista tuttuja tavarataloja on kaupungissa vähemmän. Milano on myös kallis kaupunki, verrattuna muihin Italian kaupunkeihin. Joidenkin mielestä Milanossa on vain yksi tavaratalo – Rinascente, joka tosin on yksi Euroopan parhaista eli hyvä ja monipuolinen. Milanon kuuluisin kauppakatu on Via Montenapoleone, jonka varrella tai sivukujilla on myymälä käytännössä kaikilla maailman muotimerkeillä. Siellä on nähtävillä kaikki uusimmat muotituotteet, joita Milanossa, Pariisissa, New Yorkissa tai Sveitsissä on luotu.

La Scala -oopperan esitykset sekä Leonardo da Vincin maalaama Pyhä ehtoollinen ovat elämyksiä, joita pääsee kokemaan vain hyvällä suunnittelulla. La Scala on maailman oopperataloista se, jonka yleisöä pidetään kriittisimpänä ja esiintymistä siellä monen oopperalaulajan suurimpana tavoitteena.

Pyhä ehtoollinen -seinämaalaus on yksi maailman tunnetuimmista teoksista ja se sijaitsee Santa Maria della Grazie -kirkon naapurissa. Sen näkeminen edellyttää ennakointia ja jonotusta eli lippujen hankkimista noin puoli vuotta etukäteen. Vierailuaikoja ja lippuja näkemään Pyhä ehtoollinen -maalaus voi varata seuraavan linkin päästä: http://www.vivaticket.it/?op=cenacoloVinciano

Milanon tuomiokirkko Duomo ja sen edessä oleva aukio ovat kaupungin tunnetuimmat maamerkit. Kirkko on näkemisen arvoinen ulkoa ja sisältä sekä katolta. Katolle kannattaa kiivetä, koska sieltä käsin ymmärtää kirkon arkkitehtuuria paremmin ja saa hyvän kuvan myös kirkon ympäristöstä. Tuomiokirkon edessä olevan aukion laidalla on myös vanha kauppakeskus, joka on nimetty kuningas Vittorio Emmanuele II:n mukaan ja joka on toiminut esikuvana monelle myöhemmille kauppakeskuksille.

Milanoa kutsutaan Italiassa Ambrosiuksen kaupungiksi ja Milanon (eli maailman) parhaita jalkapalloilijoita Ambrosiuksen pojiksi. Ambrosius oli kirkkoisä, joka eli 300-luvulla. Ambrosiuksen ajatukset ja esimerkki ovat vaikuttaneet huomattavasti eurooppalaisen kulttuurin kehitykseen. Ambrosiuksen ruumis on edelleen nähtävissä hänen mukaansa nimetyssä kirkossa.

Milano on moderni kaupunki. Milanosta löytyy vanhoja, jopa antiikin aikaisia, rakennuksia mutta sen katukuva on kuitenkin muotoutunut viimeisten 150 vuoden kuluessa. Toisen maailmansodan jälkeen Milanoon muutti paljon ihmisiä etsimään työtä kaupungin tehtaista. Milanosta muodostui Italian talouden keskus, Rooman jälkeen Italian mahtavin kaupunki.

AC Milan ja Inter ovat Milanon kaksi suurseuraa, jotka ovat Italian tunnetuimpia ja parhaita jalkapallojoukkueita. Kyseisten seurojen kannattajatuotteiden myymälät ovat käymisen arvoisia kaikille urheilun ystäville. Myös kotiotteluita kannattaa käydä katsomassa.

Milanossa on tuhansia ravintoloita, jotka ovat ylpeitä Italian ja Milanon ruokaperinteistä. Lombardia, jonka alueen pääkaupunki Milano on, on tunnettu risotoistaan. Milanossa kannattaakin maistaa perinteisten italialaisten pizzojen, pastojen ja salaattien lisäksi ainakin Risotto alla Milanesea, joka on sahramilla ja juustolla maustettua perusrisottoa.

Milanoon on hyvät yhteydet kaikkialta maailmasta. Kaksi suurta lentokenttää sekä keskeinen sijainti keskellä Alppien eteläpuolista tasankoa ovat mahdollistaneet Milanon kehittymisen kaupan ja teollisuuden keskukseksi. Rautatieyhteydet Italiaan, Ranskaan ja Sveitsiin tekevät Milanosta houkuttelevan kohteen niille, jotka haluavat nähdä esimerkiksi Venetsian, Firentzen, Torinon, Genovan ja muita Pohjois-Italian kaupunkeja sekä tutustua naapurimaiden kaupunkeihin (esim. Monacoon, Nizzaan tai Luganoon). Lennot Milanoon ovat usein kohtuuhintaisia verrattuna varsinaisiin turistikohteisiin, varsinkin talvella ja viikonloppuisin kun business -matkailijat eivät ole liikkeellä.

Advertisement