Jet Lag voi yllättää

Aikaerorasitus eli ns. jet lag on tyypillinen mannerten välisillä matkoilla, erityisesti matkustettaessa idästä länteen tai lännestä itään. Jet lag -kokemukset ovat aina yksilöllisiä. Matkasuuntaa, siis idästä länteen tai lännestä itään, enemmän aikaerorasitukseen vaikuttavat matkan kesto (siis lentojen määrä, vaihto- ja lentoajat) sekä paikalliset lähtö- ja tuloajat.

Aikaeroon tottuu helpoimmin, jos yrittää heti ensimmäisestä matkapäivästä alkaen päästä samaan henkilökohtaiseen päivärytmiin kuin kotimaassakin. Jos kohdemaahan saapuu iltapäivällä, kannattaa – vaikka kuinka väsyttäisi – yrittää valvoa paikalliseen iltaan ja käydä vasta sitten nukkumaan.

Ensimmäinen ja viimeinen yö lähellä lentokenttää

Ensimmäinen yö kohdemaassa kannattaa viettää lähellä lentokenttää tai ainakin samassa kaupungissa, johon viimeisin lento laskeutuu. Jos matkalaukut eivät ole ehtineet samoihin koneisiin, joilla itse on matkustanut, voi laukkujen saaminen kauas lentokentästä olla vaikeaa.

Pitkien lentoyhteyksien jälkeen on vaikea arvioida omaa väsymys- ja vireystilaa. Siksi myös turvallisuuden vuoksi ensimmäisenä päivänä kannattaa välttää esimerkiksi autolla ajamista.

Ennen pitkiä lentoja on hyvä että viimeinen yö on suhteellisen lähellä lentokenttää. Silloin lennolle voi valmistautua rauhassa, pakata tavarat ja levätä ennen rasittavia lentoja.

Jet Lag -rasitusta voi yrittää lievittää esimerkiksi noudattamalla ennen matkaa ja matkan aikana etukäteen suunniteltua unirytmiä. Jet Lag Rooster (http://www.jetlagrooster.com) on yksi internetistä löytyvä laskuri, jonka avulla voi aikaerorasitusta yrittää hallita.

Advertisement