Torino, paljon nähtävää kaikkien makuun

Torino tunnetaan Pohjois-Italian teollisuuskaupunkina ja Fiat -automerkin kotina. Torino oli kuitenkin pitkään pääkaupunki valtiolle, jota ei enää ole. Savoijin kuningaskunta oli yksi Euroopan valtioista sen jälkeen kun Saksalais-Roomalaisen keisarikunnan mahti väheni myöhäiskeskiajalla ja ennen kuin nykyiset kansallisvaltiot vakiinnuttivat asemansa. Savoijin kuningashuoneella oli tärkeä rooli Italian yhdistymisessä 1800-luvulla. Italian kuningasvallan loppumisen jälkeen Savoijin suvun miespuoliset jälkeläiset eivät saaneet astua Italian maaperälle ennen kuin vasta vuonna 2002, jolloin perustuslakia tältä osin muutettiin.

Torinon keskusta tuo mieleen 1700-luvun pääkaupungin. Katukuvasta voi kuitenkin tunnistaa yksityiskohtia paikalla sijainneesta Rooman legioonien vakiintuneesta talvileiristä ja keskiajan linnoituksista. Torino oli pitkään Roomalle strategisesti tärkeä, koska sieltä käsin voitiin torjua Alppien yli tulevat gallialaisten, germaanien ja muiden barbaarien hyökkäykset. Myöhemmin kahden joen risteyskohdassa sijainneesta Torinosta muodostui tärkeä hallintokaupunki.

Torinon kuuluisinta nähtävyyttä näkee vain harvoin. Nähtävyyden säilytyspaikan pääsee näkemään kyllä, mutta varsinainen nähtävyys esitellään yleisölle harvoin. Keskiajalla, ristiretkien jälkitunnelmissa, kaupunkiin päätyi suuri kangaskappale, johon käärittynä Jeesuksen väitettiin haudatun ristiinnaulitsemisen jälkeen Jerusalemissa ajanlaskun alkuvuosikymmeninä. Torinon käärinliinaa säilytetään Johannes Kastajan mukaan nimetyssä kirkossa. Antiikin ajalta peräisin olevaa kangaskappaletta esitellään muutamien viikkojen ajan, etukäteen ilmoitettuina aikoina, kerran vuodessa tai harvemmin. Lippuja voi varata internetin välityksellä osoitteesta: http://www.sindone.org/

Lukuisat palatsit ja kävelykadut sekä teatterit ja museot tekevät Torinosta hyvän kulttuurikohteen. Kaupunki tarjoaa myös shoppailijalle hyvät ostosmahdollisuudet. Torinon keskustan kauppakadut muodostavat yhtenäisemmän ja siten helpommin saavutettavan kokonaisuuden kuin Milanossa. Torinosta löytyvät käytännössä lähes kaikki samat kauppaketjut ja muotihuoneiden myymälät kuin Milanostakin.

Torino on jalkapallo-, auto- ja talviurheilukaupunki. Alppien läheisyys ja talvella muuta Pohjois-Italiaa kylmempi sää mahdollistavat hiihtolajien harrastamisen Torinon lähiympäristössä. Vuoden 2006 talviolympialaisten myötä kaupungin palvelut, hotellitarjonta ja liikenneyhteydet paranivat huomattavasti. Torinon jalkapallojoukkueista kansainvälisesti tunnetuin on Juventus, jonka kotisivut löytyvät osoitteesta: http://www.juventus.com/juve/en/home

Torino on historian, kulttuurin, ostosten ja urheilun ystäville eli lähes kaikille sopiva matkakohde. Torinossa on tarjolla myös Italian monipuolinen ruokakulttuuri. Historiallinen Torino on helposti yhdistettävissä moderniin Milanoon suuntautuvaan matkaan, jolloin pääsee tutustumaan kahteen hyvin erilaiseen kaupunkiin. Junalla pääsee noin tunnissa kaupungista toiseen.

Advertisement