Uskonnolliset teemapuistot

Huvipuisto ja uskonto ovat sanoja, joita harvoin käytetään samassa lauseessa. Maailmalla asioihin ei suhtauduta aina samalla vakavuudella kuin Suomessa. Eri puolilta maailmaa löytyy yllättäviä uskonnollisia teemakohteita, joista osa on myös huvipuistoja. Suurin osa uskonnollisista teemapuistoista on erilaisten museoiden, koulutuskeskusten ja esitysten ympärille rakennettuja keskuksia. Seuraavassa on muutama Yhdysvalloista löytyvä esimerkki paikoista, joissa uskonnollisista ilmiöistä kiinnostuneiden kannattaa vierailla.

Holyland Experience huvipuisto sijaitsee Orlandossa, Floridassa (Yhdysvalloissa). Tämän matkakohteen taustalla on todennäköisesti ollut ajatus siitä että kun perheet tulevat viettämään aikaa Orlandoon, he tulevat vierailemaan useissa eri huvipuistoissa (mm. Disney World eri teemapuistoineen sekä Universal -teemapuisto), joiden joukossa on hyvä olla myös uskonnollinen teemapuisto. Holylandissa on monenlaista nähtävää alkaen Jerusalemin pienoismallista vuodelta 70 jKr. ja lyhyistä Raamattuaiheisista esityksistä aina matkamuistomyymälöihin. Mielenkiintoisin osa kokonaisuutta on Raamatun ja sen kääntämisen historiasta kertova erillinen museo teemapuiston perimmäisessä nurkassa. Lisätietoja Holylandista löytyy internetistä: http://www.holylandexperience.com/

Great Passion Play -esityksen ympärille on Eureka Springs -nimisessä pikkukaupungissa (Arkansas, Yhdysvallat) 1960-luvulta alkaen muodostunut kokonaisuus, jossa on mm. Raamattuvaellus, Raamattumuseo, Kristillisen taiteen kokoelma sekä Pohjois-Amerikan suurin Kristus -veistos (eli vain hieman Rio de Janeiron Kristus -veistosta pienempi). Great Passion Play -esitystä eli Jeesuksen kärsimysnäytelmää esitetään joka kesä, varhaisestä keväästä aina syksyyn asti useamman kerran viikossa, parhaina päivinä kahdesti. Katsomoon mahtuu kerrallaan pari tuhatta ihmistä. Esikuvana esityksessä on saksalaisen Oberammergaun kymmenen vuoden välein toistuva esitys. Lisätietoja Great Passion Playsta ja sitä ympäröivästä alueesta löytyy internetistä: http://www.greatpassionplay.org/

Chrystal Cathedral -kampusalue Los Angelesin lähistöllä. Yhdysvalloissa Chrystal Cathedral tunnetaan ensimmäisen varsinaisen TV-saarnaajan Robert H. Schullerin rakentamana kirkkona (tai oikeastaan siis TV-studiona) ja sen ympärille muodostuneena koulutuskeskuksena. Schullerin Hour of Power TV-ohjelma on pyrkinyt olemaan ekumeeninen ja Jumalanpalveluksen muotoon rakennettu. Lisätietoja Chrustal Cathedralista ja Hour of Power -ohjelmasta löytyy internetsistä: http://www.crystalcathedral.org/

Pyhien paikkojen matkakohteita löytyy internetistä esimerkiksi seuraavan linkin päästä, jossa on yksi maailmalla yllättävän tunnettu nähtävyys: http://www.sacred-destinations.com/finland/helsinki-rock-church-temppeliaukio

Lue myös tältä sivustolta löytyvä artikkeli, jossa on kuvattu eri utopiayhteisöjä.

Advertisement