Laskiaista vietetään juuri ennen pääsiäistä edeltävän paaston alkua. Meillä vietetään laskiaista, kun muualla samaan aikaan järjestetään karnevaaleja ja mardi gras -juhlia. Sama asia on esillä eri nimillä ja paikallisilla tavoilla. Silloin on hyvä syy nauttia ja juhlia, iloita ennen rauhoittumista ja valmistautumista seuraavan – kirkkovuoden suurimman – juhlan odotukseen.
Karnevaaleissa (carne vale) jätetään hyvästit lihalle ja muille nautinnoille 40 päiväksi. Juhlat kestävät eri puolilla maailmaa yhdestä päivästä (eli laskiaistiistaista) parin viikon villiin juhlintaan. Pohjoismaissa laskiainen on perinteisesti ollut kolmipäiväinen juhla laskiaissunnuntaista laskiaistiistaihin, jolloin on syöty juhlaruokia (mm. laskiaispullia ja idässä venäläistyyppisiä blinejä).
Paasto alkaa ”rasvaista tiistaita” (mardi gras) seuraavana päivänä eli tuhkakeskiviikkona ja kestää kaikki arkipäivät aina pääsiäiseen asti. Sunnuntait eivät siis ole paastopäiviä ja siksi pääsiäiseen on laskiaisesta pidempi aika kuin vain 40 paastopäivää.
Tunnetuimmat laskiaisperinteet eri puolilla maailmaa ovat Rion sambakarnevaalit, Venetsian naamiaiset ja ranskankielisen maailman Mardi Gras -kulkueet.
Kölnin (Saksa) karnevaalit: http://www.koelnerkarneval.de/en/cologne-carnival/
Mobilen (Alabama, USA) Mardi Gras -kulkue: http://www.mobilemardigras.com/
New Orleansin (Louisiana, USA) Mardi Gras -juhlat: http://www.mardigrasneworleans.com/
Rio de Janeiron (Brasilia) (samba-) karnevaalit: http://www.rio-carnival.net/
Venetsian (Italia) karnevaalit: http://www.carnivalofvenice.com/