Näe matkalla vähän enemmän

Matkailu ei ole vain siirtymistä paikasta toiseen ja olemista jossain. Matkailuun voi yhdistää erilaisia harrastuksia. Erilaiset aktiivi- ja kulttuurilomat tarjoavat vastapainon arjen askareille. Loma voi sisältää esimerkiksi liikuntaa, musiikkia, historiaa ja uuden oppimista.

Geokätköily avaa uusia näkökulmia myös tuttuihin paikkoihin. Geokätköily auttaa katselemaan ympäristöään uudella tavalla. Matkoilla geokätköily tuo mukavan lisän kävelyretkiin ja auttaa valitsemaan sellaisia reittejä, joita tavallinen matkailija ei muutoin kulkisi.

Geokätköilyn idea on yksinkertainen. Eri puolille maailmaa on piilotettu pienempiä ja isompia kätköjä, joita erilaisten vihjeiden avulla etsitään. Kun kätkö löytyy, lokiin laitetaan nimimerkki ja jatketaan kohti uusia seikkailuja. Periaatteena on se, että kätkö pitää ottaa piilostaan ja palauttaa takaisin niin että ulkopuoliset – jästit – eivät näe piilopaikkaa ja mahdollisesti ymmärtämättömyyttään siirtäisi tai tuhoaisi kätköä.

Kätköjen etsiminen tarjoaa usein älyllisen haasteen ja kehittää havaintokykyä kun normaalista ympäristöstä etsii merkkejä poikkeavista yksityiskohdista tai mahdollisista piilopaikoista. Älypuhelimen avulla peruskätköjä on helppo etsiä kun paikannusominaisuus auttaa menemään kätkön lähelle. Monimutkaisemmat kätköt edellyttävät jonkun arvoituksen ratkaisemista tai matematiikkaa koordinaattien selvittämiseksi.

Geokätköilyyn pääsee helposti sisälle rekisteröitymällä www.geocaching.com -sivustolla. Rekisteröidyttäessä kannattaa valita itselle nimimerkki, jota käytetään myös lokimerkinnöissä. Lataamalla älypuhelimeen geokätköilyyn liittyvä sovelllus ja kirjautumalla tunnuksilla pääsee jo alkuun. Maksullinen sovellus näyttää peruskätköjen lisäksi vaikeammin ratkaistavia kätköjä. Ilmaisella sovelluksella pääsee hyvin alkuun ja ilmaisjäsenyydellä pärjää pitkälle. Niitä voi harkita sen jälkeen kun on päässyt sisälle geokätköjen ihmeelliseen maailmaan.

Sen jälkeen kun on rekisteröitynyt www.geocaching.com -osoitteessa, kannattaa rekisteröityä samalla nimimerkillä myös suomalaiselle www.geocache.fi -sivustolle. Suomalaiselta sivustolta voi innostuksen lisääntyessä löytää harrastukseen uusia ulottuvuuksia. Nimimerkin kannattaa olla molemmilla sivustoilla sama, koska suomenkielisen sivuston voi silloin valtuuttaa hakemaan kansainvälisestä sivustosta tilastotietoa omista kätköilysaavutuksista.

Suurimmalla osalla geokätköistä on joku teema, joka liittyy kätköpaikan historiaan tai muuhun ympäristöön. Kätköjen avulla voi oppia uusia asioita myös tutusta ympäristöstä. Kätköjä on kaikkialla, usein lähempänä kuin osaisi edes kuvitella.

Geokätköily lisää päivittäisten askelten määrää ja vie kävelylle sellaisiin maisemiin, joita ei muutoin osaisi etsiä. Harrastuksen kehittyessä tulevat vastaan myös kulkijat ja omat kätköt.

Advertisement