Joulumatkailu

Joulutunnelmaa voi etsiä eri puolilta maailmaa. Jos kotimaiset jouluruuat eivät maistu eivätkä velvollisuudet kutsu, kannattaa jouluna suunnistaa muualle. Perheiden ja sukujen on helppo päästä ryhmämatkoilla etelän lämpöön. Joulu on hyvä aika matkustaa myös sinne, minne muut eivät mene. Joulu on edullinen matkailukausi monissa mielenkiintoisissa kohteissa.

Omatoimiset kaupunkilomat ovat jouluna usein huomattavasti edullisempia kuin muulloin. Kun työmatkailuun tulee tauko, lentoja suurkaupunkeihin saa edullisesti. Myös hotelleihin, joihin tavallisesti ei olisi vaaraa, pääsee jouluna kohtuullisin hinnoin.Suomen sateisen kaamoksen voi vaihtaa kuiviin ja aurinkoisiin päiviin vaikka Alppien eteläpuolella. Todennäköisyys sille, että Välimeren ympärillä paistaa jouluna aurinko on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Italian ja Etelä-Ranskan ilmasto tarjoaa jouluna mahdollisuuden pitkiin kävelyretkiin mukavassa ilmanalassa ja kauniissa maisemissa.

Kun joulua viettää uudessa maassa ensimmäistä kertaa, kannattaa valita mahdollisimman hyvä hotelli varmistaakseen palvelujen toimivuuden ja voidakseen siten nauttia joulusta omalla tavallaan. Joissakin maissa jouluna ravintolat ovat auki normaalisti ja paikallisilla on tapana käydä jouluna yhdessä ravintoloissa. Joissakin maissa edes perushotellien ravintolat eivät ole auki. Parhaissa hotelleissa palvelut kuitenkin yleensä toimivat.

Joulupäivänä 25.12. voi matkailija joutua yllättäen päivän mittaiselle paastolle monissa eurooppalaisissa miljoonakaupungeissa. Varsinkin Pohjois-Euroopassa sekä saksankielisissä maissa jouluna on hiljaista. Esimerkiksi Münchenissä ja Zürichissä jouluna kannattaa käydä joulumarkkinoilla, vaikka muutoin tarjolla on vähemmän palveluita kuin Helsingissä. Tilanteet vaihtelevat kuitenkin maittain ja kaupungeittain. Muutama vuosi sitten Barcelonassa joulupäivän lounasaikaan avoinna oli vain Hard Rock Cafe. Joulupäivän illaksi ravintoloita avautui enemmän. Italian suurkaupungit ovat hyviä joulumatkakohteita. Hyvää ruokaa on tarjolla joulunakin monissa paikoissa.

Vaikka joulumatkailijan on varauduttava erilaisiin tilanteisiin, paikallisten jouluperinteden näkeminen sekä edulliset lento- ja majoitushinnat tarjoavat hyvän vaihtoehdon kotijoululle. Joulumatkailijalta edellytetään kuitenkin avointa seikkailumieltä. Parhaimmillaan joulumatkalla voi tavoittaa joulun todellisen sanoman sekä ottaa etäisyyttä arjen kiireistä.

Hyvää joulua!

P.S. Vaikka joulu on usein edullista matkailuaikaa, uusivuosi saa ihmiset liikkeelle eli hinnat ovat silloin yleensä huomattavasti korkeammat.

Tämän jutun kirjoittaja on viettänyt joulua viime vuosien aikana seuraavissa kaupungeissa: Bangkok, Barcelona, Helsinki, Los Angeles, Miami, Milano, Monaco, München, Nizza, Sydney ja Zürich.

Advertisement