Hotellivarausvinkkejä

Paljon matkailevilla on erilaisia tapoja etsiä edullisia lentoja ja majoituspaikkoja. Hyvällä suunnittelulla voi säästää yllättävän paljon tai ainakin matkustaa vähän mukavammin. Seuraavassa on muutama hyväksi havaittu vinkki siitä, miten tulevan matkakohteen majoituksia voi etsiä.

Hyödynnä hotelliketjujen kanta-asiakkuudet! Internet tarjoaa omatoimimatkailijalle paljon erilaisia vaihtoehtoja etsiä edullisia majoituksia. Vertailusivustot ovat hyviä ja helppoja käyttää. Ne riittävät hyvin satunnaisen matkailijan tarpeisiin. Jos matkustaa paljon, voi vertailusivustoja käyttää kohdepaikkakuntien hintatason selvittämiseen. Lähes aina edullisimman hinnan saa kuitenkin suoraan hotelliketjujen kanta-asiakkaana. Usein kanta-asiakas saa samaan hintaan esimerkiksi ilmaisen nettiyhteyden tai muita etuja. Suora asiakkuus tarjoaa myös parempaa kuluttajansuojaa kun ongelmatilanteissa ei tarvitse asioida välissä olevan nettimatkatoimiston kautta. Lisäksi kanta-asiakasohjelmien pisteitä keräämällä voi tulevien matkojen yhteydessä saada ilmaisia öitä tai vielä halvempia hintoja. Kanta-asiakkuusohjelmien ylemmät tasot mahdollistavat usein myös esimerkiksi ilmaiset aamupalat tai huoneluokan korotukset.

Varaa hyvissä ajoin sopiva majoitus, jota voi muuttaa tai jonka voi perua! Matkailun hinnoittelu on jo pitkään perustunut kysynnän ja tarjonnan vaihteluun. Huoneiden käyttöaste on yksi hotellien tehokkuuden mittari. Siksi hotellit yrittävät ennakoida ja varmistaa sen, että talo on mahdollisimman täynnä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvissä ajoin voi saada huoneita edullisesti kuin myös silloin jos huoneita on matkapäivien lähestyessä jäämässä tyhjiksi. Tämä antaa matkailijalle mahdollisuuden varata hyvissä ajoin itselleen sopivan hinta-laatu-sijaintisuhteen mukaisen majoituksen, jonka hinnan kehittymistä voi alkaa parin viikon välein seurata. Jos hinnat laskevat, voi aikaisemman varauksen perua ja tarttua edullisempaan hintaan tai valita paremman hotellin samaan hintaan. Näin voi usein säästää huomattavia summia. Jos hinnat taas nousevat, voi olla tyytyväinen ajoissa varaamaansa majoitukseen. Usein hotellien halvimmat hinnat ovat sellaisia, jotka pitää maksaa etukäteen ja joita ei voi perua. Niissä on riskinä se, että hintojen laskiessa majoitus onkin kalliimpi kuin myöhemmin varanneille eikä matkasuunnitelmaan voi tehdä muutoksia.

Sijainti, sijainti ja sijainti! Majoitus kannattaa valita läheltä sitä, mitä haluaa matkalla nähdä ja tehdä. Asuntokaupassa sanotaan vain sijainnilla olevan merkitystä, koska kiinteistön arvo on oikeastaan rakennuksen alla olevan maan arvo. Matkalla majoituspaikan sijaintia kannattaa suunnitella etukäteen. Jos hotelli on kaukana keskustasta ja kaikki se, mitä haluaa nähdä on keskellä kaupunkia, kustannuksia syntyy ja aikaa kuluu siirtymisiin edes-takaisin. Autolomalla järkevää voi olla etsiä majoituspaikka valtateiden liittymien ympäristöstä, jossa motellitarjontaa on enemmän ja paikoitus usein ilmaista.

Varaa majoitus etukäteen! Seikkailumieli voi olla koetuksella, jos majapaikkaa ei löydy. Varsinkin uusilla seuduilla ja suosituissa kohteissa voi joutua yllättymään täyteen varatuista, huippuhintaisista tai pitkien matkojen päästä löytyvistä majoituksista. Paikalliset tapahtumat voivat yllättää matkailijan kun kaikki hotellit satojen kilometrien päästä on varattu. Hinnat voivat myös moninkertaistua juhlapäivien ympärillä verrattuna hiljaisempiin kausiin.

Laatuun kannattaa satsata! Liian moni tuttu on tullut lomalta ja todennut että ”loma oli onnistunut ja matka meni hyvin, mutta hotelli…” Hotellien tähtiluokitukset vaihtelevat eri maissa. Siksi tähtiin ei kannata tuijottaa vaan majoitustasoa kannattaa arvioida myös muilla kriteereillä. Jos varmasti haluaa nukkua yönsä rauhassa, kannattaa valita sellainen majoituspaikka, joka on saanut paljon hyviä arvioita esimerkiksi TripAdvisorin tai muun vastaavan riippumattoman matkailusivuston listoilla. Matkailijan kannattaa myös varatessaan majoitusta pohtia itselleen tärkeitä kysymyksiä: Onko hotellihuoneissa ilmastointi (kuumana kesäkautena) tai lämmitys (talvella)? Millaiset vuoteet huoneissa on? Vuoteen koko ja patjan kovuus vaihtelevat eri maissa ja eri hotelliketjuissa, joiden asiakaskunta tulee eri suunnilta. Esimerkiksi amerikkalaiset ovat tottuneet suuriin ja pehmeisiin sänkyihin, kun taas japanilaiset ovat tottuneet todella koviin patjoihin. Jos tuntee jonkun hotelliketjun tason, voi siihen luottaa yleensä kaikkialla maailmassa. Jos löytää edullisen hinnan, joskus kannatta kokeilla majoittumista oikeassa luksushotellissa. Hotellien väliset erot saattavat yllättää.

Nämä ovat siis vinkkejä niille, joille matkan suunnittelu on osa matkaa ja jotka haluavat käyttää aikaa valmisteluihin. Helpoimmalla toki pääsee suoraan majoituksia vertailevien sivustojen kautta. Edullisemmat ja mielenkiintoisimmat paikat löytää kuitenkin näkemällä vähän vaivaa ja valitsemalla itselleen sopivan taktiikan.

Advertisement