New York City

New York City on Amerikan eurooppalaisin kaupunki. Euroopasta tulevan matkailijan on helppo tutustua kaupunkiin, jonka tunnelma ja palvelukulttuuri ovat lähempänä kotimaata kuin esimerkiksi muualla Amerikassa.

New York City on erilainen kuin mikään muu suurkaupunki maailmassa. Siihen on helppo tutustua kävellen ja julkisilla liikennevälineillä. Manhattanin alueella asuu paljon ihmisiä suurissa taloissa. Muissa amerikkalaisissa suurkaupungeissa keskustan pilvenpiirtäjät ovat usein käytännössä vain toimistorakennuksia ja keskustat ovat hiljaisia iltaisin ja viikonloppuisin. New York City on kaupunki, joka elää jatkuvasti. Selkeä katujärjestelmä eli numeroidut Street ja Avenue -väylät ovat aina ruuhkaisia.

New York City on kaupunki, jonka kautta suurin osa 1800- ja 1900-lukujen siirtolaisista saapui Amerikkaan. Kaupunki on sekoitus uuden mantereen mahdollisuuksia ja vanhoja perinteitä. Siksi se on kiehtova ja hyvä matkakohde. Pitkiin jonoihin ja yllättävän korkeisiin hintoihin on syytä varautua monissa suosituissa turistikohteissa.

Pilvenpiirtäjät, Keskuspuisto, Times Squaren mainosvalot, Central -rautatieasema, Vapaudenpatsas ja Ellis Island sekä vilkas kulttuuritarjonta ja hyvät museot ovat tutustumisen arvoisia kohteita New York Cityssä. Maailmanpolitiikan ja -talouden yhdestä keskuksesta löytyvät myös YK:n päämaja, Wall Street sekä World Trade Center -tornien eli 9/11 -terrori-iskujen muistopaikka. Mielenkiintoinen yksityiskohta, joka kannattaa käydä etsimässä, on lähellä Pennsylvanian rautatieasemaa olevan Macy’s -tavaratalon muutamat säilytetyt puiset liukuportaat. Kysymys on yhdestä maailman parhaista tavarataloista ja laajalle Yhdysvalloissa levinneen tavarataloketjun päämyymälästä. Vanhoista pilvenpiirtäjistä persoonallisimmat ovat Empire State ja Chrysler. Kaupungin siluettia pääsee ihailemaan esimerkiksi Empire State Buildingin tai Rockefeller Centerin kattoterasseilta.

New York City on amerikkalaisittain kallis kaupunki. Silti tarjonnan laajuus tekee siitä hyvän shoppailukohteen, vaikka samoja tuotteita, palveluita ja ruokaa saisi edullisemmin esim. pienen matkan päästä New Jerseyn puolelta. Moni New Yorkin kautta automatkalle suuntaava vuokraa auton muualta sekä hintatason että New Yorkin ruuhkien ja tie-, silta- ja tunnelimaksujen vuoksi.

Advertisement