Zürich

Pienellä maantieteellisellä alueella on paljon nähtävää. Sveitsi on maa, josta löytyy näkemistä ja tekemistä lähes kaikkien matkailijoiden tarpeisiin. Alppimaisemat näkyvät Zürichistä katsottuna vain kaukaisina horisontin ääriviivoina. Zürich on kuitenkin helppo ja hyvä kaupunki tutustua Sveitsiin.

Zürich on nykyisin yksi maailman talouselämän ja pankkitoiminnan keskuksista. Se kilpailee asemastaan Sveitsin johtavana kaupunkina lähinnä Geneven kanssa. Kaupunki on ollut tärkeä kaupan ja poliittisen vallan keskittymä jo Rooman vallan ajoilta alkaen. Keskiajalla Kaarle Suuri piti kaupungissa hetken hoviaan rakentaessaan oman aikansa suurvaltaa. Zürich oli aikoinaan myös yksi Reformaation pääkaupungeista, jossa Ulrich Zwingli uudisti uskonnollista ajattelua ja eurooppalaista elämänmuotoa.

Zürich on helposti saavutettavissa lähes kaikkialta maailmasta. Zürichin lentokenttä on yhteyksiensä puolesta yksi maailman parhaita kenttiä vaihtaa lentokonetta. Muutaman tunnin vaihtoaika mahdollistaa myös pikakäynnin Zürichin keskustassa, johon lentokentältä on hyvä junayhteys.

Maamerkkejä

Zürich on Sveitsiläisittäin suurkaupunki, mutta kansainvälisesti katsottuna pieni ja kaunis kaupunki. Zürichin keskusta tarjoaa kävelijöille vaihtelevia katunäkymiä, kahviloita ja ostosmahdollisuuksia. Keskustan halki virtaava Limmat -joki jakaa kaupungin kahteen erilaiseen vanhaan ja vielä vanhempaan kaupunginosaan, jotka tunnelmaltaan eroavat toisistaan niin arkkitehtuurin kuin myös palveluidensa puolesta. Lindenhof on pienen kukkulan päällä oleva kaunis puisto, josta on hyvä näköala joelle.

Yksi maailman parhaista ostoskaduista sijaitsee Zürichin päärautatieaseman ja Zürichsee -järven rannan välillä. Bahnhofstrasse on vajaat 1,5 km pitkä katu, jonka varrelta löytyvät kaikki maailman laatumerkit ja paikalliset erikoisuudet. Ne, joita shoppailu ei kiinnosta, voivat seikkailla Bahnhofstrassen ja Limmat -joen väliin jäävällä alueella. Korttelin päästä modernilta Bahnhofstrasselta on löydettävissä historiallinen Sveitsi. Jos innostusta, aikaa ja kävelykuntoa riittää kannattaa tutustua myös Limmat -joen itäpuolella olevaan kaupunginosaan.

Yksi Zürichin maamerkeistä on kaksitorninen Grossmünster -kirkko, jonka torniin kannattaa kiivetä ihailemaan kaupungin maisemia erilaisesta perspektiivistä. Kirkon ympäristöstä on löydettävissä viittauksia eri aikakausiin. Kaksitornista kirkkoa lähes vastapäätä, Limmat -joen toisella puolella, on vaatimattomamman näköinen kirkko (Fraumünster), jonka sisältä löytyvät kuitenkin vaikuttavat Marc Chagallin lasimaalaukset. St. Peter -kirkko on myös tutustumisen arvoinen. Sen kellotornissa sanotaan olevan suurin sveitsiläinen kello ja samalla maailman suurin kirkon tornissa oleva kellotaulu. Sisältä St. Peter on karu ja koruton, tyypillinen reformoitu kirkko.

Limmat -joen itäpuolella kaupunki nousee kukkulan rinteelle. Nopeimmin rinnettä pääsee ylös Polybahn -junalla, jonka reitti on lyhyt, mutta mukava. Polybahn lähtee läheltä Central -nimistä raitiovaunu- ja bussilinjojen risteystä. Polybahnin avulla pääsee kaupunkia ihailemaan idän suunnalta. Samalla voi käydä tutustumassa teknillisen korkeakoulun kampusalueeseen, jolla on omia teorioitaan kehitellyt mm. Albert Einstein.

Jalkapallon ystävien ehdoton vierailukohde on FIFA:n päämajan yhteydessä oleva jalkapallomuseo.

Herkkuja

Sveitsiläisen ruuan ystäville Zürich tarjoaa useita fondue -ravintoloita, joista suositella voi Razclette Stube -nimistä paikkaa Limmat -joen itäpuolella olevassa kaupunginosassa (vähän syrjemmällä, Zähringerstrassen varrella). Paikka on suosittu eli suositeltavaa on tehdä pöytävaraus tai kokeilla onneaan heti kun ravintola avautuu.

Lindt on maailmalla yksi tunnetuimmista sveitsiläisistä suklaamerkeistä. Zürichin esikaupunkialueella Kilchbergissä sijaitseva Lindtin tehtaan myymälä on saavutettavissa kohtuullisen helposti junalla, bussilla tai laivalla. Paikallisten suosiossa on myös Läderach suklaamerkki.

Retkikohteita

Näkymä Uetliberg -vuorelta Zürichin keskustaan

Zürichin päärautatieasemalta pääsee lähelle ja kauas. Hyvällä säällä päiväretken voi tehdä Uetliberg -vuorelle, jolle junalla pääsee noin puolessa tunnissa. Vuorelta ovat mahtavat näköalat eri suuntiin ja sieltä näkee käytännössä koko Zürichin alueen. Vuorella on myös hyviä patikointireittejä. Uetlibergin junan päätepysäkiltä on vielä noin 15 – 20 minuutin kävely ylös näköalapaikalle. Siksi kohdetta ei voi suositella ihan huonokuntoiselle.

Zürichin pääkadun eli Bahnhofstrassen pohjoispäässä on päärautatieasema ja eteläpäässä Bürkliplatz, joka on Zürichjärven rannassa oleva laivaranta. Pääkadun molemmista päistä pääsee esimerkiksi Rappersvilin pikkukaupunkiin. Junalla matka kestää tunnin, laivalla kaksi. Rappersvil on kauniilla paikalla oleva vanha kaupunki, jonka keskusta ja mäen päällä oleva linna ovat säilyneet hyvin.

Kauempana Zürichistä näkemisen arvoisia kaupunkeja ovat mm. Luzern, Basel, Bern sekä Saksan puolella oleva Konstanz.

Advertisement