Matkailumaana Sveitsi

Tutkimusmatka pieneen ja vaikuttavaan Sveitsiin tarjoaa kauniita maisemia, kansainvälistä toimintaa ja historiaa modernin ympäristön keskellä. Sveitsin merkityksen ja roolin kansakuntien joukossa ymmärtää vain, jos on nähnyt pienet kylät, joiden tuotteet tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Sveitsi on monelle tuttu kansainvälisen kaupan, järjestöjen ja politiikan maana. Sveitsiin tehdään paljon työmatkoja, joiden aikana paikallisiin erikoisuuksiin ei ehdi tutustua. Matkailumaana Sveitsi on mahdollisuuksia täynnä, erilainen ja yllättävä.

1800-luvun katovuosina vaikeakulkuinen Sveitsi ja syrjäinen Suomi olivat Euroopan köyhimpiä alueita. Reilun vuosisadan kuluessa Sveitsi, Suomi ja koko maailma ovat muuttuneet paljon. Nykyisin sveitsiläisistä sanotaan että heidän rinnallaan saksalaiset ovat teknisesti kömpelöitä, ranskalaiset diplomatian amatöörejä ja texasilaiset köyhiä. Ruokakulttuuriinsa Sveitsi on valinnut parhaat puolet Italiasta, Ranskasta ja Saksasta lisäten niihin hyvät juustot ja herkullisen suklaan. Parissa päivässä on mahdollisuus nähdä ja kokea paljon matkalla Sveitsin pieniin kyliin ja kaupunkeihin, jotka ovat usein maailman keskipisteenä.

Sveitsin eri alueet eroavat toisistaan kielen, kulttuurin ja maisemien puolesta. Maahan kannattaa tehdä siksi useampikin matka.

Zürich on helposti saavutettavissa ja sieltä on hyvät yhteydet kaikkialle maailmaan eli myös Sveitsiin. Kaupungin lentokenttä sopii hyvin vaihtopaikaksi mannerten välisille lennoille. Lentokentältä ehtii hyvin käydä junalla kaupungin keskustassa jos vaihtoaikaa jää useampi tunti. Zürich sopii myös hyvin muutaman päivän kaupunkiloman kohteeksi niin arkkitehtuuria, historiaa, kulttuuria, shoppailua ja tekniikkaa arvostaville.

Zürichissä kannattaa Alppimaan makuja maistella syömällä fondue -ateria. Ravintolat ovat suosittuja ja siksi pöytävaraus kannattaa tehdä seuraavalle illalle jos vapaata pöytää ei ensi yrittämällä löydä. Suositeltavia fondue -ravintoloita löytyy seuraavan linkin päästä: http://www.fondue-stuben.ch

Genevejärven rantamaisemissa tehdään diplomatiaa, arvostetaan laatua ja nautitaan elämästä. Geneve on ehkä maailman kansainvälisin kaupunki, diplomatian pääkaupunki. Lausanne tunnetaan Olympialiikkeen keskuksena. Vevey ja Montreaux ovat tunnettuja rantamaisemista, kulttuuritapahtumista ja julkisuuden henkilöiden elämäkerroista.

Sveitsin keskiosista löytyy useita mielenkiintoisia paikkoja. Lützern on vanha ja historiallinen kaupunki kauniin järven rannalla. Joen ylittävä puinen kävelysilta on koonnut ihailevia katseita vuosisatojen ajan. Bern on pienen liittovaltion pääkaupunki eli Sveitsin hallinnollinen keskus. Kaupunki on rakennettu korkealle joen törmälle kohdassa, jossa joki tekee poikkeuksellisen tiukan mutkan. Kaupungin erikoinen topografia on ehkä auttanut Albert Einsteinia ajattelemaan asioita, jotka johtivat suhteellisuusteorioiden syntyyn. Gruyères on kaunis ja vanha pikkukylä, jossa on tehty jo sukupolvien ajan paikkakunnan mukaan nimettyä juustoa. Myös Emmental -niminen laakso on lähistöllä.

Alppien eteläosissa on kauniita järvimaisemia, joiden rannoilla puhutaan italiaa. Locarno ja Lugano ovat postikorteissa kuvattuja alppijärvien rantamaisemia. Matka junalla Sveitsin pohjois- tai erityisesti koilisosista alppijärvien rannoille on jo sinänsä matkakokemus. Alppien rinteillä, suurten läpötilaerojen ja säätyyppien vaihdellessa junat kulkevat yleensä tarkasti ajallaan.

Sveitsin länsiosat ovat kumpuilevaa maastoa ja järviseutua. Näkemisen arvoisia ovat erityisesti Neuchâtel ja Solothurn, jotka ovat arkkitehtuurinsa ja historiansa puolesta kiinnostavia matkakohteita. Niiden lähistöllä on myös muutama valtava kellotehdas, joiden tuotteita viedään kaikkialle maailmaan.

Sveitsin itäosa on suosittu matkailukohde varsinkin talvella. Lukuisat laskettelukeskukset houkuttelevat  ulkoilmaihmisiä Alppien rinteillä ja laaksossa oleviin kyliin ja kaupunkeihin. Chur ja Davos ovat alueen tärkeimmät kaupungit. Churista lähtevät etelän suuntaan ehkä Sveitsin tunnetuimmat näköalajunareitit, joista yksi suosituimmista Bernina express. St. Moritz on jet setin edelleen suosima laskettelukeskus, jonka hintataso on kova. Sveitsin luoteisosissa liikkuvan kannattaa poiketa myös Liechtensteinissa, joka on Singaporen ohella maailman siistein maa.

Sveitsiin on helppo matkustaa lentäen. Vuokraamalla auton pääsee liikkumaan kaupunkien ulkopuolelle. Juna on kuitenkin suositeltavin kulkuväline. Sveitsissä on ehkä Japanin ohella maailman paras ja monipuolisin rautatieverkosto. Junat pysyvät aikataulussa ja asemat ovat keskeisillä paikoilla. Etukäteen ostetut junaliput ovat myös kohtuuhintaisia. Sveitsin junien aikatauluja, reittejä ja hintoja voi etsiä seuraavan linkin päästä: http://www.sbb.ch/en/home.html

Vaikka Sveitsi on pieni maa, sen nähtävyydet on tasaisesti ripoteltu eri puolille. Siksi Sveitsissä on hyvä tietää, minne mennä ja miten liikkua. Seuramatka on siksi suositeltava vaihtoehto niille, jotka haluavat hyvän yleiskuvan Sveitsistä.

Huomioitavaa

Sveitsi ei ole EU-maa. Se on hyvä muistaa ostoksiin liittyvien tullimääräysten ja myös matkavakuutusten osalta. Lisäksi Sveitsiin matkustavan kannattaa tarkistaa matkapuhelujen ja erityisesti dataroamingin hinnat. EU- ja euro-alueilla matkustaminen on nykyisin niin helppoa, että keskellä Eurooppaa olevassa Sveitsissä helposti unohtuu, että siellä pitää tiedostaa erilaisia asioita kuin muualla Länsi-Euroopassa. Tähän kannustaa myös se, että Sveitsi on perinteisesti ollut kallis maa. Siksi valuuttakurssit on hyvä pitää mielessä koko matkan ajan.

 

Advertisement