Amerikan herkut

Pikaruoka on amerikkalainen keksintö. Miten monella eri tavalla hampurilaisen voi valmistaa? Jokaisella hampurilaisketjulla on oma makumaailmansa ja ajattelutapansa, joilla ne erottuvat toisistaan. Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna voi olla vaikea ymmärtää että pikaruokaketjuilla on eroja. Erot ovat kuitenkin huomattavia ja jokaiselle löytyy oma asiakaskuntansa. Seuraavaan on koottu muutama vinkki, jos haluaa tutustua ravintolaketjujen makumaailmoihin ja eroihin Yhdysvalloissa. Mukana on sekä perinteisiä pikaruokaketjuja että myös muita kokeilemisen arvoisia ravintolaketjuja.

Pikaruokalat Amerikassa

Arby’s -ketju on erikoistunut hampurilaisiin, joiden sisällä ei ole jauhelihapihviä vaan pihvin paksuinen kerros ohuen-ohueksi viipaloitua paahtopaistia (www.arbys.com).

Burger King kypsentää osan lihatuotteista grillaamalla (osin jopa avotulella) ja siksi sen makumaailma seuraa BBQ-perinteitä (www.bk.com).

DQ eli Dairy Queen tarjoaa sekä hampurilaisaterioita, jäätelöannoksia että kakkuja syötäväksi paikanpäällä tai mukaan vietäväksi (www.dairyqueen.com).

In-N-Out on kaikkien drive-in -ruokaloiden uranuurtaja. Ruokalista on lyhyt ja se on pysynyt samana vuosikymmeniä. Käytännössä ruokalistalla on vain hampurilainen juustolla tai ilman sekä tuplajuustohampurilainen. Moni amerikkalainen yhdistää Kalifornian vierailuunsa aina In-N-Out -aterian, joita saa vain Kaliforniasta ja muutamasta muusta osavaltiosta. Tuoreet, yksinkertaiset ja tarkasti valikoidut raaka-aineet ovat In-N-Out -ketjun menestyksen yleisesti tunnettu salaisuus. Silti jäljittelijät eivät ole päässeet edes lähelle sitä makunautintoa, jota In-N-Out -ketju tarjoilee (www.in-n-out.com). Hampurilainen voi olla raikas, rapea ja maukas. Ruokalista on lyhyt, mutta lausumalla tilauksen yhteydessä salasanoja voi aterian koostumukseen tai valmistustapaan vaikuttaa. Esimerkiksi hampurilaisen ”animal style” -tilaus tarkoittaa hampurilaista, johon on lisätty suolakurkkuja, enemmän kastiketta ja paistettua sipulia.

Jack in the Box -ketju on lähtöisin Kaliforniasta ja sen hampurilaiset ovat maistamisen arvoisia. Hampurilaisvalikoima on monipuolisempi sekä valikoimaltaan että makuyhdistelmiltään kuin monilla muilla hampurilaisketjuilla (www.jackinthebox.com).

KFC eli Kentucky Fried Chicken tarjoilee kanaa eri muodoissa. KFC on kanaan erikoistuneista pikaruokaloista tunnetuin ja laajimmalle levinnyt, vaikka joissakin osavaltioissa sillä on useita paikallisesti näkyvämpiä kilpailijoita (www.kfc.com).

McDonald’s on tuttu valinta kaikkialla maailmalla. Ketju on lähtöisin Chicagon lähistöltä (www.mcdonalds.com).

Pizza Hut -ketjun pannupizzat ovat tunnettuja eri puolilla maailmaa. Myös ruokalistat ja ravintolaympäristö ovat helposti tunnistettavissa eli niihin voi poiketa koti-ikävän yllättäessä mistä päin maailmaa tahansa saapuva matkailija (www.pizzahut.com).

Sonic on erikoistunut drive-in -pikaruokaan. Ajatuksena on se että ruoka tilataan, saadaan ja syödään autossa pienen ravintolarakennuksen ympärillä olevalla parkkipaikalla, jonka jokaisesta pysäköintiruudusta voi tehdä tilauksen. Nykyisin tarjoilijat eivät enää rullaluistele autojen välissä, mutta ruokailupaikka on suunniteltu autoilijaa ajatellen (www.sonicdrivein.com).

Subwayn täyttettyjä patonkeja saa monen lähikaupan ja huoltoaseman yhteydestä sekä erillisistä ravintoloista (www.subway.com).

Taco Bell -ketju tarjoaa tex mex -pikaruokaa (www.tacobell.com).

Wendy’s -hampurilaisista suurin osa on päältä katsottuna neliön muotoisia. Niiden mainostetaan olevan perinteisiä amerikkalaisia hampurilaisia (www.wendys.com).

Amerikkalaisia aamupaloja ympäri vuorokauden ja paljon muuta

Denny’s -ketju on monilla paikkakunnilla auki 24 h/vrk ja se tarjoaa ruokaa joka nälkään ja kaiken ikäisille. Listoilta löytyvät niin aamu- ja välipalat, lounaat, päivälliset, yöpalat ja jälkiruuat (dennys.com).

Jerry’s Famous Deli tarjoaa aamupaloja ja kunnon ruokaa. Ketju ei ole suuri, mutta tunnettu. Ravintoloita löytyy ainakin Kaliforniasta ja Miami Beachilta. Osa ravintoloista on 24 h/vrk auki. (www.jerrysfamousdeli.com).

Waffle House -ketju tarjoaa perusaamupaloja ja -ruokaa yleensä 24 h/vrk. Pienten ravintoloiden tunnelma on hyvin erilainen kuin eurooppalaisissa ravintoloissa (www.wafflehouse.com).

Herkkuja Amerikkalaisittain

Cheesecake Factory on hyvä lounaspaikka, jolta löytyy loistava jälkiruokalista. Ruoka-annokset ovat amerikkalaiseen tapaan niin isoja että jälkiruuan nauttiminen pitää jättää toiseen käyntiin. Mahdollista on toki poiketa nauttimaan vain jälkiruuasta (www.thecheesecakefactory.com).

Dreamland on etelävaltioissa toimiva pienehkö ketju, joka tarjoaa paikallisten asukkaiden mielestä parasta BBQ-ruokaa, mitä ravintoloista voi saada. BBQ-valmistuksen ja -kastikkeiden tuoksun tunnistaa jo kaukaa (www.dreamlandbbq.com).

Longhorn Steakhouse on pihvipaikka amerikkalaiseen tyyliin. Ravintola tarjoaa tunnelmaa villistä lännestä ja uudisraivaajien ajalta sekä monipuolisen ja herkullisen ruokalistan (www.longhornsteakhouse.com).

Ruby’s on perinteinen ravintolaketju erityisesti Kalifornian rantakaupungeissa. Ruokalistalta löytyy vaihtoehtoja eri makuun, niin hampurilaisia, pihvejä kuin myös meren antimia. Ruby’s on kuuluisa erityisesti monipuolisesta valikoimasta pirtelöitä, jotka joidenkin mielestä ovat maailman parhaita (www.rubys.com).

T.G.I. Friday’s -ravintolat ovat lähtöisin New York Citystä. Ketju on levinnyt eri puolille Yhdysvaltoja ja myös ulkomaille. Ravintoloita löytyy myös esimerkiksi Tukholmasta. Ravintoloiden ruokalistat tarjoavat monipuolisen tavan tutustua amerikkalaiseen ruokakulttuuriin (www.tgifridays.com).

P.S. Oheisessa kuvassa ei ole ravintolaruokaa vaan paistetaan vaahtokarkkeja [marshmallows], joita amerikkalaiset paistavat nuotiolla. Vaahtokarkkeja voi syödä sellaisinaan tai yhdessä keksien ja suklaapalojen kanssa. Kuumennettaessa avotulella vaahtokarkin pinta hieman kovettuu ja saattaa hieman palaa. Sisältä vaahtokarkki kuumentuessaan muuttuu pehmeäksi ja maku tulee selvemmin esille kuin lämmittämättömässä vaahtokarkissa.

Advertisement